Top 20 mjesta koja morate vidjeti u Bugarskoj (II dio)

November 06, 2018
Bugarska je jedna od onih država čije turističke atrakcije nisu naširoko poznate, što ne znači da ona njima ne obiluje ili da nisu vrijedne obilaska. Čak naprotiv, to je prilika za sve one koji su siti ustaljenih i kliše destinacija, da se zapute u ove krajeve i budu pioniri u otkrivanju zanimljivih mjesta. Ja sam odlučio da vam u tome pomognem i sastavio listu 20 najzanimljivijih turističkih atrakcija Bugarske, što se pokazalo kao nimalo lak zadatak, jer je odabrati samo dvadeset mjesta bilo skoro pa nemoguće. Čak i nakon kreiranja finalne liste, neka mjesta kao što su Sozopol, Zlatni Pjasci, Tvrđava Oveč, Stobske piramide od pješčara, Melnik i dr. se nisu uspjela plasirati u finalni izbor. U prethodnom postu sam vam predstavio prvih 10 atrakcija Bugarske, a u nastavku se nalaze preostale.

11. Plovdiv


Plovdiv je drugi po veličini grad u Bugarskoj, ali po broju kulturno-istorijskih spomenika i turističkih atrakcija, definitivno na prvom mjestu. Ovaj podatak ne iznenađuje ako uzmemo u obzir da se radi o jednom od najstarijih evropskih gradova koji su osnovali Tračani, ali na čiji današnji izgled su utjecali i brojni drugi narodi koji su kroz vijekove turbulentne bugarske istorije protutnjali ovuda. Ako posjetite Plovdiv moći ćete da uživate u ostacima antičkih spomenika, osmanskoj arhitekturi i predivnim kućama jarkih boja, karakterističnim za period bugarske renesanse. Ukoliko sam vam zagolicao maštu, predlažem da pročitate moj putopis iz Plovdiva i dodatno se informišete o onome što grad nudi.



12. Nesebar


Osim što važi za jedno od najatraktivnijih ljetovališta na bugarskom primorju, Nesebar se diči izuzetno očuvanim srednjovijekovnim starim gradom, smještenim na poluostrvu koje je sa kopnom povezano uskom prevlakom. Nesebar je idealna destinacija za one koji žele podjednako da uživaju u pješčanim plažama, čistom moru i zanimljivoj arhitekturi. Prošetajte kroz stare ulice popločane kaldrmom, divite se specifičnim drvenim kućama, posjetite lokalni arheološki muzej ili jednostavno kupite sladoled i posmatrajte zalazak sunca nad Crnim morem. O mom iskustvu sa posjetom Nesebaru možete pročitati na ovom linku.


13. Ruse


Ruse se nalazi na krajnjem sjeveru Bugarske, a od rumunskog grada Đurđu ga dijeli rijeka Dunav. Iako je velika vjerovatnoća da za njega nikada niste čuli, ovaj grad je turistički veoma interesantan budući da je svojevremeno predstavljao jedan od najznačajnijih kulturnih i ekonomskih centara moderne Bugarske, koji je prednjačio u inovacijama. Zahvaljujući brojnim baroknim i neoklasičnim građevinama, Ruse ostavlja utisak najevropskijeg grada Bugarske, zbog čega ga često nazivaju i malim Bečom. Grad sadrži oko 300 kulturnih spomenika, a neka od znamenitih mjesta i građevina su: Trg slobode, Aleksandrovska ulica, zgrada opere, istorijski muzej, kuća Andree Turio i slično. U blizini Rusea se nalaze i druga zanimljiva mjesta kao što su manastir Basarabovo iz 15. vijeka, uklesan u stijenama, kao i ostaci srednjovijekovnog grada Červen.



14. Balčik


Balčik je priobalni gradić koji se razvio iz tračanske nastambe, a kroz njegovu bogatu istoriju ovdje su živjeli jonski stari Grci, zatim je postao bizantsko-grčka i bugarska tvrđava, da bi ga naposlijetku osvojili Turci. Sadašnje ime grada vodi porijeklo iz gaugaskog jezika što bi u prevodu značilo mali grad. Simbol Balčika je tamošnja palata za koju bi većina pomislila da je džamija zbog minareta, ali to zapravo nije tačno. Kompleks palate sa brojnim vilama i kućama za stanovanje, kao i predivnim botaničkim vrtom, sagrađen je za rumunsku kraljicu Mariju u prvoj polovini 20. vijeka. U izgradnji centralne palate korišteni su balkanski motivi, a posebnu pažnju privlači koegzistencija minareta i hrišćanske kapele, što najbolje oslikava pripadnost kraljice bahai religiji, koja ujedinjuje vjerovanja svih drugih religija. Na 12 km od Balčika se nalazi i Albena, najpoznatije ljetovalište sjevernog dijela Bugarske.



15. Zaliv Bolata


Bolata je zaliv i prirodni rezervat smješten na sjevernoj obali bugarskog Crnog mora, udaljen oko 3 km od tvrđave Kaliakra. U okviru polukružnog zaliva smještena je prelijepa pješčana plaža koja je ujedno i jedini pristup moru, inače oivičenom visokim liticama u boji cigle. Nebo iznad zaliva dio je takozvanog puta Via Pontica kojim se kreću brojne vrste migracijskih ptica, a ovo je jedini rezervat u Bugarskoj koji svojom teritorijom zahvata i more. U vodama oko Bolata zaliva je moguće vidjeti i delfine, stoga ako ste ljubitelj netaknute prirode, ovo je odlično mjesto za vas.



16. Nacionalni park Pirin


Ovaj nacionalni park sa površinom od preko 40 hiljada hektara smješten je Pirinskim planinama, na jugozapadu Bugarske. Pejzaž parka čine krečnjačke planine u kombinaciji sa jezerima, vodopadima, špiljama i šumama. Zbog svog jedinstvenog biodiverziteta i prepoznatljivih prirodnih formacija, park se nalazi pod UNESCO-vom zaštitom. U parku je moguće naći na hiljade biljnih i životinjskih vrsta uključujući oko 2090 vrsta i podvrsta kičmenjaka (od kojih oko 300-tinjak rijetkih vrsta, 214 endemskih, 175 relikta i 15 ugroženih vrsta), 6 vrsta riba, 8 vrsta vodenjaka, 11 vrsta reptila, 160 vrsta ptica (40% vrsta ptica Bugarske), te 45 vrsta sisara (50% sisara Bugarske), uključujući 12 vrsta šišmiša, te endemske divlju kozu i mrkog medvjeda. Simbol Pirina je runolist, endemska biljka koja raste u parku. U podnožju planine Pirin nalazi se i gradić Bansko, koji je ujedno i jedno od najpoznatijih bugarskih skijališta.



17. Rajsko praskalo


Sa svojom visinom od 124.5 metara, Rajsko praskalo predstavlja najviši vodopad ne samo u Bugarskoj, nego i na cijelom Balkanu. Smješten je ispod visoravni Botev u centralnom dijelu planine Balkan i dio je Džendema rezervata unutar Nacionalnog parka Centralni Balkan. Najbliži grad je Kalofer, udaljen 11 kilometara južno. U blizini se nalaze i muški i ženski manastir Sv. Roždestvo Bogorodičino, tako da je ovo destinacija za one koji žele istovremeno da uživaju i u prirodi, ali i u obnovi vlastitog duhovnog mira.



18.  Pećina Prohodna


Iako možda postoje i sadržajnija mjesta koja zaslužuju da se nađu na ovoj listi, odlučio sam na nju uvrstiti upravo ovu pećinu, zbog njenog fascinantnog oblika koji podjeća na očne duplje. Prohodna je krševita pećina smještena u kanjonu Iskar, nedaleko od sela Karlukovo. Predstavlja jednu od lako dostupnih špilja i ima dva ulaza, poznata kao Veliki ulaz i Mali ulaz. Duga je 262 metra, što je čini najdužim pećinskim prolazom u Bugarskoj. Ako ste ljubitelj nesvakidašnjih i pomalo jezivih destinacija, zaputite se pravac do centralne dvorane ove pećine i pokušajte uloviti mjesec kroz njena dva oka.


19. Trjavna


Trjavna je gradić u centralnoj Bugarskoj, poznat po tekstilnoj industriji i tipičnoj arhitekturi iz vremena bugarske renesanse, sa oko 140 kulturnih spomenika, muzeja i izložbi. Neki od zaštitnih znakova grada su sahat kula na gradskom trgu iz 1814. godine, kameni most sagrađen iznad rijeke, Crkva Sv. Arhangela Mihaela, kuća prvog bugarskog hemičara Raikova, kao i kuća pjesnika Petka i Penča Slavejkova, od kojih je drugi bio nominovan za Nobelovu nagradu, ali je preminuo prije nego što je imao priliku da je preuzme. U gradu se nalazi i jedinstven Muzej azijske i afričke umjetnosti, smješten u starom javnom kupatilu, uz riječnu obalu. Na oko 20-ak kilometara od grada se nalaze i Drjanovski manastir i Pećina Bačo Kiro.



20. Perperikon


Perperikon je arheološki kompleks sačinjen od velikog megalitskog hrama starog oko 8.000 godina, koji je bio nastanjen tokom antike pa sve do srednjeg vijeka kada su ga uništile Osmanlije. Prvu zlatnu eru razvoja Perperikon je doživio u kasno bronzano doba (15. do 11. vijeka p.n.e.), kada je predstavljao najveće svetilište na Balkanskom poluostrvu. Drugo razdoblje procvata je nastupilo za vrijeme Rimljana od 3. do 5. vijeka, kada je postavio sveti stjenoviti grad sa pravim ulicama, administrativnim zgradama i hramovima. U neposrednoj blizini kompleksa se nalazio i rudnik zlata, što je pogodovalo njegovom razvoju. Perperikon je danas jedno od popularnih turističkih odredišta, a dnevno ga posjeti i preko hiljadu turista.



Koja od ovih mjesta vam se čine najinteresantnijim? Da li ste posjetili neko od njih? Ostavite svoje utiske u komentarima i ne zaboravite pročitati i prvi dio posta u kojem vam donosim preostalih 10 atrakcija koje ne smijete propustiti ukoliko putujete u Bugarsku.


2 comments:

  1. Predobar spisak. Bugarska ima dosta zanimljivih odredišta i mislim da vrijedi napraviti jedan road trip kroz nju!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, sve okolne zemlje imaju dosta zanimljivih atrakcija i baš bi se mogao napraviti road trip za pamćenje. :)

      Delete

Powered by Blogger.