Rapid bronz - moj ovogodišnji izbor kreme za sunčanje

Zbog brojnih obaveza, ovogodišnji odlazak na more mi je bio pod znakom pitanja do samog izmaka sezone, tako da sam tek krajem septembra uspio skrpiti nekoliko dana. Uhvatio sam povoljan let do Kipra da bih barem nakratko uživao u visokim temperaturama koje su naše krajeve već napustile. Od prošle godine sam uveo praksu da prije odlaska na more skoknem par puta do solarijuma, čisto da malo pripremim kožu, tako da mi je na kraju ostalo još samo da izaberem preparat za sunčanje koji ću nositi.




Moj dosadašnji izbor je bila uglavnom Nivea, međutim, ovaj put sam bio u specifičnoj situaciji budući da sam na more putovao low budget kompanijom i nosio sam samo ruksak (divno i olakšavajuće iskustvo). Već vam je vjerovatno poznato pravilo da nijedna bočica kozmetike u ručnom prtljagu ne smije prelaziti 100 ml, što mi je drastično suzilo izbor preparata. Nivea nema tako malena pakovanja, izuzev nekih krema za lice sa zaštitnim faktorom, a oni brendovi koji su i bili dostupni u takvoj ambalaži nisu mi ulijevali pretjerano povjerenje. Krema za sunčanje je preparat sa kojim ne volim da se kockam i spreman sam da izdvojim i malo više novca ukoliko će mi pružiti adekvatnu zaštitu. Ipak, gledam da cijena bude u granicama razumnog, tako da sam odustao od kupovine proizvoda na krajnjoj destinaciji jer prema dosadašnjim iskustvima, cijene su im uglavnom napucane s obzirom da turisti nemaju drugog izbora nego ih kupiti.


I tako dok sam se ja lomio da li da kupim nešto od tih krema koje su bile u ponudi, desilo se to da su iz svih prodajnih objekata povukli ljetnu kolekciju. Već pomiren sa sudbinom, na putu do posla sam prošao pokraj neke apoteke, primjetivši da u izlogu još uvijek stoji stalak sa sredstvima za sunčanje. Zamolio sam apotekarku da mi pokaže šta se od tih proizvoda nalazi u pakovanjima do 100 ml i izložila mi je par proizvoda u malim tubama od čije mi se cijene zavrtjelo u glavi. Razmišljajući kako da što bezbolnije napustim prodajni objekat upitao sam je da li ima još nešto od proizvoda. 


Tada mi je donijela kutiju brenda Rapid bronz, za koji moram priznati da nikad ranije nisam čuo. Raspakovala je proizvod i kada sam u pakovanju uočio dvije bočice od po 100 ml, odmah mi se probudilo interesovanje zbog inovativnosti ideje. Jedna bočica je bila zaštitni faktor 30, a druga 15 i riječ je o tzv. bifaznom preparatu za zaštitu od sunca s kombinacijom dva faktora. Rapid bronz je inače italijanski brend i moguće ga je nabaviti isključivo u apotekama. Dostupan je u kombinaciji faktora 6 i 15, 15 i 30, te 30 i 50. Moj izbor je bila druga varijanta.

Šta kaže proizvođač?


Rapid bronz preparati sadrže aktivne sastojke kao što su tirozin, vitamin B2 i ATP (koenzim adenozintrifostat) koji ubrzavaju procese pigmentacije kože potičući prirodnu zaštitu i tamnjenje. Zaštitni filteri nove generacije sadržani u cijeloj liniji imaju sposobnost apsorpcije UVA i UVB zraka te osiguravaju zaštitu kože. Linija za sunce Rapid bronz takođe sadrži aktivne sastojke koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa te štite kožu od fotostarenja uz istovremeno hidratantno i zaštitno djelovanje. Namjena linije za sunce Rapid bronz je postizanje savršene i sigurne zaštite od sunca koja se temelji na prirodnom zaštitnom mehanizmu i obuhvata zaštitni filter kao potporu tokom izlaganja UV zrakama. Ovaj se proces s jedne strane može ostvariti poticanjem prirodnog metabolizma kože pomoću tvari koje ubrzavaju proizvodnju melanina te primjenom zaštitnog filtera posebno namijenjenog odgovarajućem tipu kože. Zahvaljujući liniji za sunce Rapid bronz, dobićete savršenu zaštitu uz maksimalnu sigurnost i time smanjiti vrijeme izlaganja suncu te postići bržu, intenzivniju i ujednačeniju preplanulost.

Šta kažem ja?


Odmah po dolasku kući isprobao sam proizvod na koži, jer sam želio znati kakvog je mirisa i teksture. Iz nekog razloga, vjerovatno zbog samog naziva, očekivao sam da krema bude u nekoj puderastoj boji. Međutim, krema sa SPF 30 je bila neprozirne bijele boje, dok je ona sa SPF 15 vukla više na žućkasto. Proizvod je rijetke teksture, ali se odlično razmazuje, brzo upija i ne ostavlja mastan trag, što je demantovalo moju bojazan da ću završiti sa kreč tragovima po koži. Kombinovao sam obje kreme, onu sa većim SPF za vrijeme intenzivnog sunca, dok sam drugu koristio u poslijepodnevnim satima. Rezultatima sam izuzetno zadovoljan, jer uz redovno nanošenje nisam uopšte izgorio, a provodio sam dosta vremena izložen suncu. Naročito su mi ramena, vrat i lice svo vrijeme bili pod direktnim uticajem sunca, a svi znamo da su to najosjetljivija područja. Proizvod sam nabavio po cijeni od 24,5 KM (nešto više od 12 eura), a mislim da je onaj sa SPF 50 skuplji. Rapid bronz će vrlo vjerovatno biti moj izbor i za sljedeće ljetovanje, a jedina mana koju sam mu našao jeste čep na preklapanje koji u transportu veoma lako može da se aktivira i izazove curenje proizvoda. Sa jednom bočicom nisam imao problem, ali druga mi je napravila manji nered. Na sreću obje sam bočice cijelo vrijeme držao u zip vrećici, tako da mi na sreću ostale stvari nisu stradale. Kremu preporučujem od srca, što je bio i glavni motiv da ova recenzija osvane na blogu.

Odredite svoju vrstu kože – Fototip


Bifazna zaštita Rapid bronz kreme za sunčanje prilagođena je upravo činjenici da određeni dijelovi ljudskog tijela zahtijevaju različitu zaštitu. Možemo ih podijeliti u dvije zone:
ZONA A – lice, područje oko očiju, dekolte, ramena i prsa, koji su osjetljiviji i skloniji iritacijama i crvenilu; ZONA B – ruke, noge i stomak. 

Budući da odbrambeni mehanizmi zaštite od sunčevih zraka variraju od osobe do osobe, utvrđivanje vlastitog fototipa je vrlo važno kako bi se osiguralo sigurno izlaganje suncu. Fototip je skup individualnih fizičkih karakteristika koje se koriste za klasifikaciju prema reakcijama na izloženost suncu. Nakon određivanja fototipa možete izabrati neki od proizvoda iz linije Rapid bronz primjeren vašem tipu kože te pri tome kombinovati viši faktor zaštite za osjetljiva područja, a niži za manje osjetljiva.

Da li ste nekada čuli za Rapid bronz ili ste koristili ova sredstva? Kakva su vaša iskustva?

2 comments:

  1. Nisam čuo za proizvod, ali samo zbog toga što se baš i ne sunčam :) Ali mislim da će dobro doći onima koji to vole.

    ReplyDelete
  2. imaćemo ovo na umu ... pogotovu i to tvoje iskustvo ..

    ReplyDelete

Powered by Blogger.