Najljepše plaže na Malti

U želji da za sedam dana, koliko sam imao na raspolaganju, obiđem što veći broj lokaliteta na Malti svaki dan sam posjećivao drugu plažu. Kako bih ocijenio koje je najbolje mjesto za kupanje, potrudio sam se da obiđem cijelu državu. U prethodnom postu sam već pisao o tome da hoteli koji se nalaze u Sliemi i St Juliansu nemaju sopstvene plaže nego se gosti mogu kupati na stjenovitoj obali u blizini. Stijene su glatke i može se bez problema staviti peškir, ali obzirom da ne postoji mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, kao ni tuševi, ta opcija je otpala.

Mapa sa obilježenim plažama na Malti

Golden bay 

Prva opcija koju sam odlučio isprobati jeste Golden bay, po mišljenju mnogih najpopularnija plaža na Malti. Nalazi se na zapadnoj strani ostrva Malta i jedna je od najvećih pješčanih plaža. Pijesak je žućkaste boje, a ulazak u vodu relativno dobar, osim nešto kamenja na samom početku. Plićak nije pretjerano dug, tako da imate dosta prostora za plivanje. Nije mi se pretjerano dopala boja mora na ovoj plaži, ne znam da li je to zbog boje pijeska ili je velika gužva dovela do zamućenosti. Budući da je bila nedjelja kada sam boravio na ovoj plaži, broj posjetilaca je bio izuzetno veliki. Ali bez obzira na to, imate dovoljno prostora za sebe. Postoji mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, ne sjećam se tačno cijene, ali na skoro svim plažama na Malti komplet od dvije ležaljke i jednog suncobrana varira u rasponu od 10-14 eura. Cijena tuširanja slatkom vodom na ovoj plaži iznosi 50 centi, a u blizini je i kafić sa restoranom. U neposrednoj blizini se nalazi i njena manja varijanta pod nazivom Ghajn Tuffieha bay



Mellieha bay

Mellieha bay je nešto manja pješčana plaža na sjeveroistoku ostrva Malta. Za razliku od Golden bay-a, ovdje je pijesak sivkastobijele boje, a ulaz u vodu je bolji, iako je plićak za moj ukus predug. Jedina meduza koju sam vidio na Malti je bila baš ovdje. Na Malti su dosta česte morske struje, pa se nemojte iznenaditi zbog naglih prelaza u temperaturi vode. Na plaži se nalazi i mali restoran u kojem možete naručiti hamburger, voćnu salatu, pomfrit, piće i sl. Svidio mi se ugođaj ove plaže, vjerovatno zbog udobnih ležaljki i velikih narandžastih suncobrana u dijelu gdje sam ja boravio. 



Paradise bay

Mala plaža u uvali, na samom sjeverozapadu ostrva Malta, u blizini trajektne luke za Gozo. Do plaže se stiže sporednim putem koji vodi uzbrdo par stotina metara, gdje postoji i parking, odakle se spuštate stepenicama do obale. Plaža je kombinacija pijeska i šljunka, nedovoljno uređena, tako da ako idete na nju, iznajmljivanje ležaljke je neminovno radi udobnosti. Iako sama plaža nije nešto, voda je predivne boje, a morsko dno pjeskovito tako da nema bojazni da ćete pasti ili se nabosti na nešto. Jedan od ljepših lokaliteta za kupanje. Na plaži postoji i restoran gdje možete kupiti hranu i piće.



Pretty bay

U želji da istražim i južnu obalu Malte, odabrao sam odlazak na ovu plažu, koja se nalazi  u Birzebbugiji, relativno blizu šarmantog naselja Marsaxlokk (Marsašlok). Riječ je o velikoj i prostranoj pješčanoj plaži sa jako lijepim morem. Ova plaža bi se vjerovatno takmičila za jednu od najboljih da se odmah prekoputa ne nalazi ogromna industrijska platforma čija veličina i izgled kvare inače savršen ugođaj mjesta. No, bez obzira na to, more je iznenađujuće lijepe boje, čisto i ugodno za kupanje.



Ramla bay

Ramla bay je velika plaža sa crvenkastim pijeskom, locirana na sjevernoj obali ostrva Gozo. Boja pijeska je zaista neobična, a prostranost plaže i ambijent pružaju vrhunski užitak. Veliki minus je katastrofalan prilaz vodi. Dug plićak i ogromno kamenje obraslo travom ulazak u more i plivanje na ovom lokalitetu čine veoma mučnim, što je velika šteta. Kao i na svakoj drugoj, i na ovoj plaži postoji restoran gdje možete nabaviti hranu. Na Gozo se stiže trajektom sa Malte, cijena povratne karte je 4,95 eura. Karta se kupuje tek kada se vraćate sa Goza. Koliko se sjećam posljednji trajekt koji vozi nazad na Maltu je u 21h. Autobuske karte kupljene na Malti ne važe za Gozo, tako da u slučaju posjete ovoj plaži preporučujem da kupite jednodnevnu autobusku kartu za Gozo. Kartu možete kupiti u svakom autobusu, a na autobuskoj stanici imate nacrtanu mapu sa brojevima linija koje vas mogu odvesti do Ramla bay-a.



Blue lagoon

Plava laguna se nalazi na malom ostrvu Comino (Komino). Na ostrvo se stiže brodićem sa Malte. Cijena izleta je 10-ak eura, a za te pare dobijate transport do Plave lagune i obilazak brodićem oko obale i pećina na ostrvu. Možda postoje i neke skuplje varijante sa uključenim ručkom, ali nisam upućen. Plava laguna je definitivno najljepše mjesto za kupanje na Malti. Kristalno čista voda azurne boje i pećine kroz koje možete plivati ako se usudite učiniće vaš boravak na Cominu nezaboravnim. Nedostaci ovog lokaliteta su velika gužva i stjenovita obala po kojoj su načičkane ležaljke (koje su zapravo više platnene stolice sa drvenim okvirom i mnogo su neudobne) i suncobrani jer prave plaže nema. Komplet od dvije stolice i  jednog suncobrana koštaju 12 eura. Obavezno sačuvajte kartu koju ste kupili prilikom dolaska budući da se radi o povratnoj karti i gledajte da ne zakasnite nazad na Maltu jer posljednje ture sa Comina voze u 18 ili 19h.



Preuzimanje tekstova i slika sa bloga je zabranjeno bez dozvole autora.

No comments:

Powered by Blogger.