9 malih gradova Evrope koje morate posjetiti

Kada govorimo o Evropi, turisti najčešće hrle u velike gradove zvučnih imena poput Rima, Pariza, Praga i Barselone. Za razliku od ovih popularnih destinacija u kojima morate i po nekoliko sati da čekate u redu za posjetu pojedinim atrakcijama, postoje i one koje nisu u tolikoj mjeri na meti turista, što ih čini mnogo prijatnijim za obilazak. Evropa je prepuna takvih mjesta, ali sam se odlučio fokusirati uglavnom na ona koja se nalaze u našoj neposrednoj blizini i idealna su za vikend izlete. Neki su vam dobro poznati, za druge možda nikada niste ni čuli, ali nedvojbeno je da će vam svaki od navedenih gradića pružiti sjajno iskustvo i obogatiti vašu ličnu putničku mapu.



1. Sigišoara, Rumunija


Smještena u srcu Rumunije, na obroncima Karpata, Sigišoara je nekadašnja prijestonica istorijske pokrajine Transilvanija i rodno mjesto ozloglašenog grofa Drakule. U 12. vijeku kralj je pozvao mnogobrojne njemačke trgovce, obrtnike i umjetnike da se nasele u grad, a oni su zauzvrat dali svoj doprinos u izgradnji i ukrašavanju fortifikacija oko grada. Srce grada čini citadela čijim središtem dominira sahat kula iz 14. vijeka, sa koje se pruža pogled na cijeli grad. U kuli se nalazi istorijski muzej, a u sklopu ulaznice možete posjetiti i izložbu sprava za mučenje u obližnjim tamnicama. Poseban šarm Sigišoari daju rustične kuće živopisnih fasada, smještene u krivudavim, uskim uličicama popločanim kaldrmom. Ako se zateknete u Sigišoari, obratite pažnju i na rodnu kuću Vlada Cepeša, poznatijeg kao Drakula u kojoj se danas, doduše, nalazi restoran i nema mnogo izvornih elemenata. Takođe posjetite gotičku crkvu na brdu iznad grada, te evangelističko groblje sa bogato ukrašenim spomenicima. Dobro je znati i da se citadela nalazi na listi UNESCO-ve zaštićene kulturne baštine.


2. Počitelj, Bosna i Hercegovina


Počitelj je jedan od najljepših srednjovjekovnih gradova u Bosni i Hercegovini, ali za razliku od obližnjeg Mostara nije u tolikoj mjeri na meti turista, što ga čini mnogo ugodnijim za obilazak. Utvrda oko grada je zidana u više etapa, u periodu od 15. do 18. vijeka, a njen najistaknutiji dio je tvrđava sa koje se pruža fantastičan pogled na grad i okolinu. Neke od građevina koje vrijedi spomenuti su Šišman Ibrahim-pašina džamija, kuća Gravrankapetanovića, Šišman Ibrahim-pašina medresa i brojne druge podignute u kombinaciji mediteranskog i otomanskog stila. Prošetajte se počiteljskom kaldrmom duž koje rastu grmovi nara i visoki čempresi, uživajte u pogledu na tirkiznoplavu Neretvu, razgledajte slike koje se prodaju ispred džamije i osjetite mir neuobičajen za jedno turističko mjesto.  


3. Sremski Karlovci, Srbija


Nedaleko od Novog Sada smjestilo se izuzetno šarmantno mjestašce koje još uvijek nije postalo metom masovnog turizma. Sremski Karlovci su gradić izuzetno bogate istorije, a većina turistički zanimljivih znamenitosti datira iz 18. i 19. vijeka, s naglaskom na arhitekturu iz perioda vladavine Austro-Ugarske. Najimpresivnija građevina je patrijaršijski dvor sagrađen u kombinaciji baroka i pseudorenesanse, u kome se nalazi riznica – muzej Srpske pravoslavne crkve. Karlovačka filološka gimnazija je najstarija srpska gimnazija, koju osim burne istorije karakteriše i zanimljiva arhitektura. U unutrašnjosti gimnazije treba da obiđete svečanu salu koju krase bogato ukrašeni zidovi, te slika od neprocjenjive vrijednosti na kojoj su alegorijski predstavljene ljubav, vjera i nada. Posebno je fascinantna spomen biblioteka na dva nivoa, u kojoj je sniman kultni film „Lajanje na zvezde“, a sadrži hiljade knjiga, od kojih su neke izuzetno rijetke i vrijedne. Od ostalih građevina u Karlovcima nemojte propustiti Sabornu crkvu, Karlovačku bogosloviju, Bogoslovski seminar, Kapelu mira, Česmu četiri lava, te brojne druge crkve različitih hrišćanskih ogranaka. Za kraj obilaska se popnite na vidikovac sa kojeg se pruža lijep pogled na cijele Sremske Karlovce i okolinu, a za lijepog vremena ovdje se nalazi i kafić u kome možete napraviti kratak predah.


4. Mdina, Malta


Malta je pravi raj kada su u pitanju mali gradići i naselja u kojima možete na miru uživati u lokalnoj atmosferi. Ovaj put sam se odlučio za Mdinu, utvrđeni grad smješten na uzvišenju u unutrašnjosti ostrva. Mdina je kandidat za UNESCO-vu listu zaštićene kulturne baštine i jedna od lokacija snimanja popularnog serijala Igra prijestola. O bogatstvu njene istorije govori činjenica da je Mdina osnovana još u 8. vijeku, a tokom srednjeg vijeka je bila i prijestonica države. Iako Mdinu godišnje posjeti oko 750,000 turista, činjenica da u gradu nije dozvoljen saobraćaj ne ostavlja utisak gužve i buke, zbog čega je dobila nadimak „Tihi grad“. Među brojnim znamenitostima koje vrijedi posjetiti su Katedrala Sv. Pavla, Prirodoslovni muzej, te brojne palate kao što su Palata Falson, Palata Gatto Murina, Palata Santa Sofia, Palata Costanzo i brojne druge.


5. Opatija, Hrvatska


Smještena u podnožju planine i parka prirode Učka, Opatija predstavlja jedno od najprestižnijih hrvatskih ljetovališta i popularno odredište za kongresni turizam. Iako možda nije najbolji izbor za one koji dolaze sa namjerom da se sunčaju i kupaju, Opatija je destinacija na kojoj ćete se odmoriti u pravom smislu te riječi. Bogatstvo prirode i prelijepa arhitektura idealni su za one koji žele pobjeći od užurbane svakodnevnice. Moj apsolutni favorit je park Angiolina koji datira iz 19. vijeka, smješten u sklopu istoimene vile i predstavlja pravu malu oazu mira. Park je zasađen najrazličitijim vrstama biljaka, od bambusa, banane, pa do kamelije, koja je postala simbolom Opatije. Ljubitelji knjiga će moći da se zavuku u neki od skrovitih kutaka parka i na miru uživaju u njegovoj atmosferi. Vilu Angiolina možete posjetiti uz kupovinu ulaznice koja važi za sve objekte pod pokroviteljstvom Hrvatskog muzeja turizma, a prve nedjelje u mjesecu ulaz je besplatan. Ostale znamenitosti Opatije čine Hotel Kvarner, najstariji hotel na istočnom Jadranu i prvi luksuzni objekat u gradu, zatim nekolicina crkava kao što su Crkva Sv. Jakova i Crkva Marijina navještenja, Švicarska kuća, Park Margarita, te brojne statue među kojima se ističu Djevojka s galebom i Opatijski barkajol.


6. Piran, Slovenija


Smješten na minijaturnoj slovenskoj obali, Piran je vjerovatno najspokojniji od svih navedenih gradova sa liste. Odsječen od saobraćaja, ovaj gradić će vas izolovati od svih negativnih strana modernog života, a s druge strane ni u čemu nećete oskudijevati i odmorićete se u pravom smislu te riječi. U arhitekturi grada se osjeti blizina i uticaj Venecije, pa će vas brojne vile, kuće i crkve Pirana podsjetiti upravo na ovaj italijanski biser. U Piranu možete da se sunčate, kupate, razgledate znamenitosti ili jednostavno uživate u pogledu na more pijući aperol u nekom od restorana na šetalištu. Najbolji pogled na grad se pruža sa tornja Crkve Sv. Jurija, te gradskih zidina, sa kojih nipošto nemojte propustiti zalazak sunca.


7. Kotor, Crna Gora


U srcu kotorskog zaliva nalazi se grad za koji sa sigurnošću mogu reći da je najbolje što Crna Gora može ponuditi ako želite cjelovit primorski doživljaj. U prilog mojim riječima govori i činjenica da se Kotor nalazi na listi UNESCO-ve zaštićene kulturne baštine, kao i brojni turisti koji ga svake godine posjete. Stari grad predstavlja kompaktnu cjelinu koja će vas uvući u vremeplov i odvesti vas u šetnju kroz bogatu istoriju ovog mjesta. Posjetite Katedralu Sv. Tripuna i Crkvu Sv. Nikole, prođite kroz ulicu za koju lokalci tvrde da je najuža u Evropi, te se popnite na tvrđavu i uživajte u pogledu na zaliv koji oduzima dah. Kada se umorite od obilaska, uvijek možete svratiti na gradsku plažu i besplatno uživati u suncu i moru.


8. Ohrid, Makedonija


Ohrid je nešto veći od prosječnog grada sa ove liste, ali i dalje se može obići za relativno kratko vrijeme. S obzirom da Makedonija nema izlaz na more, Ohridsko jezero predstavlja svojevrsnu zamjenu i omiljeno je svratište kako domaćeg stanovništva, tako i turista iz okolnih zemalja. U Ohridu kakvog ga vidimo danas prepliću se elementi bizantijske i otomanske arhitekture. Na svakom brežuljku ćete vidjeti barem jednu crkvu, a najistaknutije su svakako Crkva Uspenja Presvete Bogorodice, Crkva Sv. Klimenta i Pantelejmona, Crkva Sv. Bogorodice Perivlepte i Crkva Sv. Sofije. Iznad grada se uzdiže veličanstvena Samuilova tvrđava, odakle uz simboličnu cijenu ulaza možete posmatrati cijeli grad i okolinu. U Ohridu se nalaze i brojni antički ostaci, kao što su rimski amfiteatar i očuvani mozaici stare krstionice nedaleko od Crkve Sv. Klimenta i Pantelejmona. Za kraj boravka preporučujem obilazak Crkve Sv. Jovan Kaneo, smještene na usamljenom proplanku iznad Ohridskog jezera, meni ujedno omiljenog mjesta u gradu.


9. Hodmezevašarhelj, Mađarska


Ukoliko želite destinaciju koja je van svih turističkih radara, preporučujem vam da razmislite o ovom gradiću s čijim imenom ćete se vjerovatno debelo pomučiti. Hodmezevašarhelj, poznat i kao Vašrelj, u prevodu doslovno znači Tržnica na dabrovoj poljani i nalazi se na 30 km udaljenosti od mnogo poznatijeg Segedina. Ono što turistima može biti potencijalno zanimljivo jeste glavni gradski trg sa nekoliko znamenitih građevina kao što gradska vijećnica, hotel Crni orao, zgrada stare štedionice, zgrada pošte i Reformisana crkva. Za razliku od većine manjih gradova, ovdje su interesantne građevine razmještene po cijelom gradu, a ne samo u centru. Jedna od najljepših mađarskih sinagoga je smještena upravo ovdje, a izgrađena je u Art Nouveau stilu. Hodmezovašarhelj je dom i brojnim zanimljivim crkvama kao što su Unitaristička crkva, Nova kalvinistička crkva, Taban reformirana crkva i Reformirana crkva Susana sa zvonikom u obliku olovke. Ljubitelji muzeja mogu obići Muzej sjećanja, koji prikazuje svakodnevni život u gradu tokom mračnog perioda komunizma.

Da li volite obilaziti male gradove? Koji su vam omiljeni evropski gradići koje ste dosad posjetili?

7 comments:

  1. They all look lovely and very ancient

    Mollyx

    ReplyDelete
  2. Češki Krumlov je preeekrasan :) preporučam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dugo mi je već na listi želja, ali nikako da mi se posreći da odem. Slažem se da je prelijep, barem po fotografijama koje sam vidio. :)

      Delete
  3. Mali, stari i romantični gradovi Evrope: Colmar i Strasbourg, Francuska; Rothenburg ob der Tauber i Aachen, Nemačka; Sibiu i Brašov (uz Sigišoaru, naravno) Rumunija, Lucca i Portovenere, Italija.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, sve sjajni i poznati gradovi. Ja sam se htio u ovom tekstu fokusirati na neke manje popularne gradiće koji zaslužuju da ih se posjeti. :)

      Delete
    2. Colmar divan, predivan, najljepsi! Pogotovo u vrijeme oko katolickog Bozica! Prava mala bajka!

      Delete
  4. Ja iz Bosne a ne znam za Pocitelj :/ Geografija 1 :(

    ReplyDelete

Powered by Blogger.