Vodič kroz Kaliforniju (I dio): Newport Beach & Laguna Beach

Prvi susret sa Sjedinjenim Američkim Državama mi je bio neobičan, prvenstveno iz razloga što nisam imao osjećaj da se nalazim na drugom kraju svijeta. Možda je tome doprinijela i činjenica da sam bio u gostima kod familije, ali i bez obzira na to, već od samog starta sam se osjećao odomaćeno. Plan mog boravka je uključivao proputovanje kroz Kaliforniju, s tim što sam nekoliko prvih dana iskoristio da se odmorim i obiđem Orange County, okrug u kome moji domaćini žive.

Heisler Park


Vremenska razlika mi nije pravila mnogo smetnji, pa sam se uprkos povremenom buđenju tokom prve noći, ujutro ipak osjećao odlično i raspoloženo za istraživanje Amerike. Prvi je na redu bio primorski gradić Newport Beach, udaljen nepunih pola sata vožnje od mog novog doma. Pošto je moj domaćin imao neke obaveze tamo, plan je bio da iskoristim to vrijeme i samostalno istražim ovo mjesto. Vožnja ka Newport Beachu je bila zanimljivo iskustvo, a ja sam pažljivo posmatrao krajolik i naselja koja su iskrsavala na putu do tamo.

Plaža u Newport Beachu

Interesantno je da su naselja, benzinske pumpe i shopping centri uglavnom uvučeni od glavnog puta, kompaktni sa okolinom i skriveni zelenilom, tako da ne narušavaju prirodni ambijent, pa sam imao utisak da se cijelo vrijeme vozim kroz jedva urbanizovane krajeve. Po dolasku u Newport Beach činilo mi se da se nalazim u jednoj od epizoda nekada popularne serije Baywatch, jer je ambijent bio upravo onakav kakvim ga se sjećam sa malih ekrana.

Newport Beach

Prepušten sam sebi, trebalo je da organizujem nekoliko sati koliko sam imao na raspolaganju i što bolje upoznam ovo mjesto. Newport Beach je prema podacima iz 2010. godine imao oko 85 hiljada stanovnika, a procjenjuje se da preko četvrtine domaćinstava ima godišnji prihod veći od 200 hiljada dolara. Arhitekturu u Newport Beachu uglavnom čine drvene kuće sa prizemljem i jednim spratom, ali činjenica da se nalaze pored plaže diže im cijenu i na više od milion dolara.

Kuće na plaži u Newport Beach-u

Svakako najljepši detalj Newport Beacha je nepregledna pješčana plaža, te sam jedva dočekao da izujem patike i zaronim stopala u mekanu zlatnu prašinu. Nakon izuzetno naporne godine i neprijatnih vremenskih prilika u Bosni, bilo je neopisivo naći se na jednom ovakvom mjestu. Nažalost, budući da je bio kraj oktobra, temperatura okeana nije bila pogodna za kupanje. To međutim nije obeshrabrilo surfere i pojedine entuzijaste koji su se i dalje kupali. Ja sam se zadovoljio time da smočim noge do članaka i šetam plićakom, posmatrajući jato neobičnih ptičica koje su trčkarale oko morske pjene.

Kućica za spasioce na plaži


Nakon šetnje plažom, odlučio sam razgledati trgovine sa suvenirima, u kojima su se uglavnom nalazile razna šarena odjeća ala Havaji, surferska oprema i ponešto predmeta sa motivima Newport Beacha. Kupivši par razglednica kao podsjetnik na ovo mjesto, zaputio sam se duž reda kuća ne bih li malo razgledao i arhitekturu. Usput sam spazio interesantnu trgovinu u kojoj su se prodavale krofne i druga peciva i, ne mogavši da odolim, ušao unutra. 

Newport Beach

Odlučio sam se za mafin sa orasima i limenku coca-cole, plativši par dolara starijoj Kineskinji koja je unutra radila. Moja prva interakcija sa ljudima u Americi je bila baš sa nekim čiji je engleski kritičniji od mog. Iako imam zadovoljavajuće poznavanje jezika, moram priznati da je u Americi bilo dosta teže komunicirati nego u evropskim zemljama, prije svega zbog akcenta i brzine kojom pričaju. Drastično se razlikuje od britanskog engleskog, koji je rastegnutiji i razumljiviji za strance.

Jezička škola u Newport Beachu

Uzeo sam mafin i colu i sjeo na zidić koji dijeli plažu od ceste, skriven sjenom grupice visokih tankih palmi. Posmatrao sam ljude na plaži, sve dok mrve od mafina nisu privukle jato golubova, koji su mi odvratili pažnju i naveli da počnem razmišljati da li je bolje biti golub u Newport Beachu ili čovjek u Bosni. Pošto sam bio stacioniran blizu pristaništa, odlučio sam se popeti gore i osmotriti mjesto iz druge perspektive i nisam pogriješio. U blizini mola sam naletio i na interesantan kip mladića obučenog u šorc za kupanje.

Spomenik Benu Carsonu postavljen nedaleko od sjedišta spasilačke službe

Tek kasnije sam kroz istraživanje na internetu saznao da je u pitanju 32-godišnji lokalni spasioc Ben Carson koji je 2014. godine nastradao na dužnosti, pokušavajući da spasi plivača, kada su ih obojicu zahvatili talasi visine između 3 i 4 metra. Ostali spasioci nisu bili u mogućnosti da mu pomognu, a u potrazi za Carsonovim tijelom učestvovalo je 25 ljudi iz različitih agencija, a podršku im je pružalo još 30-ak osoba na obali i policijski helikopter. Plivač kojeg je Carson spašavao je preživio, ali on nije bio te sreće.

 
Laguna Beach


S obzirom da je moj domaćin završio planirane obaveze, a bilo je tek oko 14h poslijepodne, na povratku u Aliso Viejo odlučio mi je pokazati i mjesto zvano Laguna Beach, tačnije dio obale koji se naziva Heisler Park. Laguna Beach ima svega nešto više od 20 hiljada stanovnika i predstavlja veoma popularno ljetovalište u Kaliforniji, koje godišnje posjeti oko 3 miliona ljudi. Za razliku od Newport Beach-a, koji karakteriše ravan teren koji se prostire unedogled, u Laguna Beachu su plaže formirane uglavnom unutar uvala nad kojima se uzdižu stjenovite litice. Upravo se u jednoj takvoj uvali nalazi i Heisler Park.

Laguna Beach

Laguna Beach je poznata i kao mjesto u kojem se dosta pažnje posvećuje ekologiji, tako da veliki dio njene teritorije čini zaštićeno područje, uključujući i obalni i morski dio. Heisler Park se nalazi sjeverno od glavne gradske plaže i uzdiže se visoko iznad okeana, što posjetiocima pruža predivan pogled na prirodne ljepote Laguna Beacha. 

Palme pokraj Heisler Parka

Na južnom kraju parka nalazi se sjenica odakle je predivno posmatrati zalazak sunca iznad grebena koji je dom različitim pticama. Tako se na ovom mjestu mogu vidjeti galebovi, smeđi pelikani i kormorani. Jedna od zanimljivosti je da galebovi često pokušavaju oteti ribu pelikanima, a idu čak daleko dotle da im se popnu na glavu dok pokušavaju da im istrgnu plijen iz kljuna. Na mjestu gdje se nalazi ptičija stijena, nekada je postojao mol, prvobitno sagrađen 1896. godine, proširen 1926., a uništen u oluji 1939. godine.

Zaštićeni dijelovi obale u Laguna Beachu

Uplatili smo sat vremena parkinga i polako se spustili do plaže do koje vodi staza obrasla različitim egzotičnim biljakama poput strelicija i bugenvilija. Na samom prilazu stoji tabla sa upozorenjima šta je zabranjeno raditi na plaži, a te aktivnosti između ostalog uključuju plivanje, ronjenje, diranje i sakupljanje morskih životinja, konzumaciju cigareta i sl. Tokom šetnje plažom smo dobili i besplatnu edukaciju od strane jedne djevojke koja radi na čuvanju parka, pa sam bio u prilici da vidim zanimljive životinjice koje nastanjuju greben i saznam ponešto o njihovom načinu života. 

Jedna od plaža u Laguna Beachu

Pored Heisler Parka i velike gradske plaže, Laguna Beach ima još nekolicinu poznatih plaža kao što su Victoria Beach, Montage Resort Beach i Thousand Steps Beach. Nisam se dugo zadržavao ovdje, ali sam pred kraj boravka u Kaliforniji bio u prilici da se još dvaput vratim na ovo mjesto i uživam u njegovim čarima. Pošto je sezona kupanja u Laguna Beachu već uveliko bila završena, osim za pojedine entuzijaste, iskoristio sam priliku da se prošetam plažom i malo osunčam. 

Laguna Beach

Laguna Beach ima čak i veći broj trgovina od Newport Beacha, tako da ćete ovdje provjereno moći da nađete neki suvenir ili drugu uspomenu koja će vas podsjećati na boravak na ovom sjajnom mjestu. Pošto sam se već u narednim danima boravka zaputio na sjever Kalifornije, gdje je vrijeme bilo nešto svježije, dani provedeni u Orange County-ju, kome pripada i Laguna Beach ostali su mi u posebno lijepom sjećanju.

10 comments:

  1. Prelijep dio Kalifornije. Drago mi je da si uživao i vratio si se sa odličnim fotografijama. Laguna Beach je fenomenalna i jako dobro očuvan gradić sa zaista velikim naglaskom na ekološki aspekt održivosti. Sa radošću čekam na ostale nastavke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Konačno sam uhvatio vremena da počnem pisati, nadam se da neću puno odužiti do sljedećeg putopisa. Newport Beach je lijep, ali Laguna Beach je zaista posebna.

      Delete
  2. Zanimljiv blog! Mnogo toga autentičnog sadrži, što je i najvažnije, po mom mišljenju.

    http://kathydelight.blogspot.rs/

    ReplyDelete
  3. Zavidim ti :-) Sve ovo super izgleda. Malo mi je žao što su slike na blogu ovako male. Znam da mogu da kliknem na sliku i da je uvećam, ali eto, doživljaj bi bio potpuniji da je drugačijie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. Nažalost, ovo je najveći format slike koji mogu postaviti, a da se ne deformiše izgled stranice, pošto je okvir za tekst za ovaj template koji koristim uzak. Uskoro stižu i novi postovi iz Amerike, sa još zanimljivijim prizorima i krajolicima. :)

      Delete
  4. Great shots of coastline and beaches. California's coastal landscapes are amazing.

    ReplyDelete
  5. What wonderful blue skies, blues seas gorgeous beaches for this trip. Looks favulous.

    ReplyDelete
  6. Great blog post, thanks for sharing.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.