Prelazak granice sa pasošem ili ličnom kartom?

siječnja 27, 2016
Prateći ključne riječi u statistici bloga, primijetio sam da dosta ljudi ima dileme oko putnih isprava potrebnih za prelazak državne granice. Nadam se da ste dosad apsolvirali činjenicu da je svim zemljama bivše Jugoslavije (s izuzetkom Hrvatske i Slovenije) potreban pasoš za ulazak u zemlje Evropske Unije. Za ulazak na teritorij Velike Britanije i Irske pored pasoša je neophodna i viza.Ono što mnogima stvara zabunu jeste s kojim putnim ispravama preći granicu sa susjednim državama, naročito sa Hrvatskom. Odmah da vam kažem da od momenta ulaska Hrvatske u Evropsku Uniju, ostale zemlje bivše Jugoslavije više ne mogu prelaziti hrvatsku granicu sa ličnom kartom, nego samo sa pasošem. 

U nastavku sam napravio pregled koji će vam omogućiti da vidite da li možete samo sa pasošem (putovnicom) ili i sa ličnom kartom (osobnom iskaznicom) preći granicu sa Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom, Hrvatskom ili Albanijom. Dovoljno je da sa lijeve strane pronađete vašu zemlju i uparite je sa zemljom u kojom putujete.Još nekoliko važnih napomena:
 • Ukoliko u neku od navedenih država stižete preko aerodroma, lična karta neće biti validna putna isprava, nego će vam trebati pasoš (putovnica).
 • Od marta 2018. godine državljani Bosne i Hercegovine i Makedonije mogu ulaziti u zemlju onih drugih uz ličnu kartu.
 • Državljanima Bosne i Hercegovine je, za razliku od ostalih zemalja bivše Jugoslavije, neophodna viza za putovanje na Kosovo. Vizu je moguće dobiti u konzularnim predstavništvima Kosova u Tirani i Istanbulu.

Broj komentara: 10:

 1. da li može dete sa 16,5 godina da pređe mk granicu sa ličnom kartom i sa jednim roditeljem?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Mislim da može, ali najbolje je da to provjerite u policiji.

   Izbriši
 2. da li mogu preci bosanku granicu a nisam punoletna 10 dana mi fali do punolestva? imam i licnu i pasos.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Mislim da možeš, jer je za maloljetna lica do 16 godina (državljani Srbije) potrebna pismena saglasnost roditelja. Za starije od 16 mislim da ne treba.

   Izbriši
 3. Dete 2ipo god. Za prelazak granice sa bosnom u prisustvu oba roditelja moze li na zdravstvenu knjizicu da predje granicu

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Koliko ja znam ne može. Neophodno je da posjeduje dokument sa fotografijom, dakle pasoš.

   Izbriši
 4. Imam pasos ali sam licnu izgubio drzavljanin sam Srbije ,trebam u subotu za Nemacku ici ,da li je potrebna licna karta da se ima kao I pasos ili se moze preci bez nekih problema?

  OdgovoriIzbriši
 5. Da li je potreban pasos za ulazak u Makedoniju iz Srbije, autobusom se putuje?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ako ste državljanin Srbije, može i sa ličnom kartom.

   Izbriši

Pokreće Blogger.