Riga - šta posjetiti u prijestonici Latvije/Letonije? (III dio)

Vrijeme je za nastavak ture kroz Rigu. U prethodnim postovima sam vam predstavio Stari grad i Art Nouveau arhitekturu, dvije najznačajnije turističke atrakcije Rige, ali tu nije kraj onome što glavni grad Latvije može da ponudi putniku. Ovaj put sam odlučio da vam pokažem zelenu oazu Rige koja se proteže uz Stari grad u vidu pojasa parkova. Ako pogledate kartu grada jasno ćete je uočiti. Parkovi Rige se nadovezuju jedan na drugi, a duž njih se pruža vodeni jarak koji je tokom srednjeg vijeka imao ulogu zaštite grada od osvajača. Četiri najznačajnija parka u tom području su Vermanes, Bastejkalna, Esplanade i Kronvalda.

Spomenik Slobode na istoimenom trgu

Uz sami rub Staroga grada, pored Bastejkalna parka smjestio se prostran Trg slobode kojim dominira spomenik slobode (lat. Brīvības piemineklis) posvećen latvijskim vojnicima koji su poginuli u Ratu za nezavisnost Latvije (1918-1920). Spomenik visine 42 m, izgrađen je od granita, travertina i bakra i predstavlja važan simbol slobode, nezavisnosti i suvereniteta Latvije. Spomenik uvijek čuva počasna garda, osim kada je temperatura ispod -10 ili preko 25 stepeni. Oni su prisutni još od njegovog otkrivanja, izuzev perioda sovjetske okupacije, kada je čak razmatrano da se spomenik uništi.

Spomenik Slobode
U dijelu parka sa desne strane spomenika nalazi se zgrada Nacionalne opere. Iako je Riga još 1782. godine imala pozorište na njemačkom jeziku koje je uključivalo operu i balet, 1983. javlja se inicijativa za osnivanje Latvijske nacionalne opere. Ona je osnovana 1912. godine, ali je ubrzo po početku Prvog svjetskog rata evakuirana u Rusiju, te je ponovo startovala sa radom tek 1918. godine. Kroz naredne decenije njen status i ime su se mijenjali u zavisnosti od volje aktuelne vlasti, a ponovo je otvorena 1995. godine nakon višegodišnje pauze usljed renoviranja.

Zgrada Nacionalne opere i Nimfa fontana
Sama zgrada opere je sagrađena 1863. za potrebe njemačkog pozorišta, a tokom svog postojanja je više puta renovirana (posljednji put 2001. kada je dodan i moderni aneks). U parku ispred zgrade Opere nalazi se jedna od najljepših riških fontana, zvana Nimfa Rige. Postavljena je 1887. godine i prikazuju djevojku koja iznad glave drži tanjir u obliku školjke. Priča se da je djevojka koja je pozirala za fontanu kasnije postala skulptorova žena.

Statua Georgea Armitsteada, gradonačelnika Rige 1901-1912. i njegove žene Cecile
Bastejkalna park je moj omiljeni park u Rigi i jedno od rijetkih mjesta gdje sam se zaustavljao da se odmorim. Ukoliko bih kupio kebab, mcflurry ili neko piće obično bih sjeo ovdje da ih pojedem, uživajući u pogledu na predivno uređene zelene površine sa skladno ukomponovanim biljnim vrstama. 

Bastejkalna park
Čak sam bio svjedok i neobičnom ritualu kojem su prisustvovale buduća mlada sa sve velom na glavi i njene djeveruše. Naime, nazdravljale su šampanjcem i vukle kofer po gradu, a u park su došle po svemu sudeći radi fotografisanja. Ova pokretna zabava mi je djelovala dosta kreativnije i prikladnije od naših novopečenih djevojačkih večeri po klubovima uz tortu najčešće bezobraznog oblika i nekoliko flaša votke.

Katanci na mostu u parku Bastejkalna
Iz parka se pruža i odličan pogled na spomenik slobode, a možete se fotografisati i na malenom mostiću na kojem po uzoru na Pariz turisti kače ljubavne katance. Ovdje takođe možete iznajmiti i čamac za vožnju po kanalu, ali koliko sam se ja informisao prije dolaska, to zadovoljstvo nije baš ni jeftino. Za one sa slabijim mjehurom kao što je to slučaj sa mnom, postoje i javni toaleti čije se korištenje naplaćuje 30 centi.

Katedrala Hristovog rođenja
Iza spomenika slobode se nastavlja Bulevar slobode, sa čije se lijeve strane smjestio park Esplanade kojim dominira Katedrala Hristovog rođenja, jedna od najvećih pravoslavnih crkava u baltičkom regionu. Sagrađena je 1876. godine, u vrijeme kada je Latvija bila dio Ruskog carstva i predstavljala je jednu od najskupljih građevina do tada.

Unutrašnjost Katedrale Hristovog rođenja
Crkva je imala burnu istoriju i više puta je renovirana, a 60-ih godina, tokom sovjetske okupacije bila je čak pretvorena u planetarijum i kafić. Prvobitna namjena joj je vraćena nakon proglašenja nezavisnosti Latvije. Ulaz u ovu kao i druge pravoslavne bogomolje je besplatan, za razliku od većine katoličkih i luteranskih koje su postale aparat za mužu turista. Međutim, imajte na umu da se stoga ovdje očekuje i striktnije poštovanje pravila, što znači da nema fotografisanja. Kao svojevremeno u Sofiji, i ovdje sam zaboravio na to pa sam napravio par fotografija enterijera i uprkos maksimalnoj diskreciji i nastojanju da ne ometam vjernike, uspio sam ipak izazvati ljutnju i negodovanje čovjeka zaduženog za red i mir. Učite se na mom primjeru i spremite aparate i telefone sa strane, ma koliko vam bilo u krvi da fotografišete zanimljive detalje.

Pogled na Katerdralu Hristovog rođenja
Nedaleko od crkve, takođe u dijelu parka Esplanade, smjestila se i Latvijska akademija umjetnosti. Riječ je o velikoj zgradi od crvene cigle, koja se nalazi u sklopu kompleksa kome pripada i Latvijski nacionalni muzej umjetnosti, jedan od najprestižnijih muzeja u Rigi. Muzej je nažalost već neko vrijeme zatvoren zbog renoviranja, a samu akademiju sam želio posjetiti zbog ogromne statue Vilendorfske Venere 21. vijeka, koja je smještena ispred.

Vilendorfska Venera 21. vijeka
Ova postavka je djelo mlade umjetnice Brigite Zelce, studenta Latvijske akademije umjetnosti. Kip tretira Viloendorfsku Veneru, jednu od najznačajnijih istorijskih ikona Evrope u duhu 21. vijeka. Izrađen je od ljepljive pjenaste gume i prekriven plastičnim komadićima ogledala, čineći jedinstvenu repliku remek-djela iz kamenog doba. Vilendorfska venera 21. vijeka sa svojom visinom od 4.5 metra (za razliku od minijaturnog originala) je konceptualno djelo koje omogućava savremenoj ženi da blista u svom odrazu.
Kronvalda park
Sljedeća postaja je Kronvalda park do koga se stiže kratkom šetnjom Kalpaka bulevarom. Riječ je o prostranom i mirnom parku, drugom u Rigi po bogatstvu biljnih vrsta. Park je bogat različitim sadržajima za djecu i omiljeno je mjesto za odmor kako domaćeg stanovništva, tako i turista koji su se zaputili u razgledanje Art Nouveau arhitekture.

Kronvalda park
Pored nekoliko spomenika posvećenih znamenitim ličnostima Latvije (od kojih jedan neodoljivo podsjeća na Josipa Broza Tita, ali nije on), u parku se nalazi i mala kineska pagoda, koja predstavlja poklon Kine povodom 800 godišnjice grada. Ona se intenzivno koristi kao zaklon od kiše ili mjesto za odmor, a u večernjim satima ćete tu sigurno zateći i neki romantični par. Na jednom od krajeva parka je smješten i Riški kongresni centar.

Nacionalni teatar (gore) i skulpture u parku Kronvalda (dole)
Još jedna od značajnijih građevina u blizini Kronvalda parka je i Latvijski nacionalni teatar. Zgrada je dovršena 1902. godine u eklektičkom stilu, te predstavlja jedan od najvažnijih kulturnih i nacionalnih simbola. Zgrada teatra je značajna i po tome što je u njoj u novembru 1918. godine proglašena nezavisnost Latvije, koja se svake godine na ovom mjestu označava prigodnom ceremonijom i koncertom. Ovim ću završiti treći nastavak putopisa, da bih ostavio nešto i za veliko finale obilaska Rige. Kako vam se do sada dopalo ono što sam vam predstavio i da li biste posjetili glavni grad Latvije?

Riga (I dio)
Riga (II dio)
Riga (IV dio)

6 comments:

  1. Čini mi se kao jako miran i opušten grad, vrijedan obilaska. Svidjeli sumise prethodni dijelovi, a ovaj također. Ima dosta lijepih parkova u gradu.

    Mersad
    Mersad Donko Photography

    ReplyDelete
    Replies
    1. I jeste jako miran i prijatan grad. Uopšte nema onu užurbanost i stres jedne prijestonice. Da su klimatske prilike malo bolje, bio bi idealan za život.

      Delete
  2. Looks a beautiful place and I love the life size statues.

    ReplyDelete
  3. Spremam se na put u Letoniju, ali posle tvog bloga razmišljam da odustanem, toliko si sve fantastično dočarao da se osećam kao da sam već bio. Svaka čast !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala od srca na komentaru. Drago mi je da sam bio u mogućnosti da približim ovaj fantastični grad budućim putnicima. :)

      Delete

Powered by Blogger.