Kako kupiti avionsku kartu preko interneta?

Ranije sam avionske karte kupovao u sklopu konkretnog putničkog aranžmana koji su agencije nudile, međutim u momentu kada sam počeo samostalno da putujem javila se i potreba odvojene rezervacije aviokarata i smještaja. Iako sam isprva bio skeptičan prema vlastitim sposobnostima za online rezervaciju, nedavno sam rekao sebi kako to nije nikakva mudrost, i da treba da pokušam. Snašao sam se bez velikih problema, a sada ću pomoći i vama da se snađete, dajući vam usput par korisnih savjeta vezanih za online rezervaciju leta.



Kada ste jedanput odredili početnu i dolaznu tačku, možete se baciti u potragu za prevozom. U današnje vrijeme postoje brojni sajtovi za rezervaciju letova kao što su eDreams, Momondo, Opodo i drugi. Zanimljivo je da cijena istog leta nije jednaka na svakom od ovih sajtova, a ono što je važno da znate jeste da početna cijena koju vam nude nije nužno i konačna, jer će se do momenta plaćanja nakupiti brojne provizije za elektronski platni promet. Najbolje je da simulirate rezervaciju za željeni let i vidite koliki je iznos u konačnici, prije nego što unesete podatke sa elektronske kartice. U mom slučaju se kao najbolje rješenje pokazala rezervacija na matičnom sajtu aviokompanije (u konkretnom primjeru Air Serbia) tako da sam tu na kraju i izvršio rezervaciju, jer nisu obračunavali dodatnu proviziju. Cijena koja mi se izlistala na početku je bila i konačna cijena. Stoga ću i kao praktičan primjer online rezervacije uzeti baš Air Serbiu. Naravno, treba imati u vidu da Air Serbia nema direktne letove do nekih destinacija, tako da ćete u tim slučajevima preko sajtova za booking provjeriti koje aviokompanije nude letove za datu destinaciju, a onda možete otići i na matični sajt kompanije pa vidjeti da li je cijena povoljnija. Kod sajtova za booking za neke destinacije ćete dobiti veći broj mogućih opcija, tako da osim cijene treba da obratite pažnju i na vrijeme čekanja između povezanih letova ukoliko postoje presjedanja.

Korak 1 - Unos podataka o destinaciji i datumu podataka


Prvi korak prililom online rezervacije na bilo kojem sajtu za booking, pa tako i na sajtovima samih aviokompanija jeste unos osnovnih podataka o putovanju. Prvenstveno birate da li rezervišete povratnu kartu, a zatim određujete polaznu tačku i datum, a nakon toga odredište i datum povratka. U sekciji klasa prevoza birate da li je riječ o ekonomskoj ili biznis klasi (naravno, birate ekonomsku osim ako niste spremni platiti skuplje). Nakon toga izaberete broj putnika i kliknete na "rezervši let" kako biste prešli na sljedeći korak.


Korak 2 - Izbor željenog leta


Nakon što ste u prethodnom koraku unijeli tražene podatke, u sljedećem koraku dobijate mini kalendar u kome su vam označeni datumi vašeg polaznog i povratnog leta, ali vam ujedno pokazuje i cijene karata za tri dana prije i tri dana nakon željenog datuma. Ovo je od velike koristi ukoliko niste striktno vezani za određeni datum, budući da cijena karte može značajno da varira unutar nekoliko dana. Na taj način možete kupiti kartu i jeftinije ukoliko pomjerite putovanje za dan ili dva. Ako ste se predomislili, jednostavno kliknite na željeni datum. Tamnoplavom bojom je označen datum koji ste prvobitno odabrali, a roze bojom najjeftinija varijanta. Za prelazak u treći korak kliknite na opciju dalje u dnu prozora.


U narednom obrascu će vam prikazati listu dostupnih letova za odabrane datume. Na slici ispod je ponuđena samo jedna opcija i za polazak i za povratak, ali u nekim slučajevima postoji i više letova u toku dana sa različitom satnicom polaska. U tom slučaju ćete izabrati onu koja vam više odgovara. Nakon što izaberete opciju special, ponovo kliknite na dalje.


Korak 3 - Pregled detalja leta


U narednom koraku ćete dobiti prikaz svih detalja leta, uključujući destinaciju polaska i dolaska, datum i vrijeme leta, tip aviona, klasu prevoza i dr, skupa sa cijenom karte. Kako biste prešli u naredni korak, kliknite na taster "podaci o putnicima".


Korak 4 - Podaci o putnicima


Slijedeći uputstva, u obrazac unosite podatke o putniku. Ukoliko rezervišete kartu za više osoba, prikazaće vam se obrazac posebno za svaku osobu. Podaci označeni crvenom zvjezdicom su obavezni za unos, dok ostala polja možete ostaviti praznima ukoliko smatrate da ne treba da ih ispunite. Air Serbia nudi mogućnost da u ovom koraku postavite zahtjev za besplatnim odabirom sjedišta u avionu. Ukoliko želite lično odabrati sjedište u avionu čekirajte opciju "Postavite zahteve za sedištima u sledećem koraku". Nakon toga kliknite na opciju "kupovina".


Ako ste odabrali opciju za izbor sjedišta u idućem obrascu ćete dobiti tzv. specijalni zahtjev za let. Prikazaće vam se polazni i povratni let i kraj svakoga ćete uočiti natpis izbor sjedišta. Za oba leta ćete morati pojedinačno odabrati sjedište, klikom na opciju "izbor sedišta". Otvoriće vam se mini prozor u kome ćete se prikazati mapa aviona. Tamnoplava sjedišta su zauzeta, a siva slobodna. Klikom na željeno sjedište, ono će se obojiti u narandžasto, a vi nakon toga treba da kliknete na "sačuvaj izbor". Isto ćete učiniti i za povratni let, a zatim kliknuti na "sačuvaj" u prvobitnom prozoru.


Korak 5 - Kupovina i plaćanje


U narednom koraku privodite kupovinu kraju. Ovdje još jednaput dobijate pregled detalja o letu i putniku, te unosite broj pasoša. Nakon toga unosite napomene ukoliko ih imate i čekirate da prihvatate uslove leta i prevoza (poželjno je da ih i pročitate), a onda kliknete na "plaćanje".


Otvara vam se novi obrazac u kome birate vrstu kartice kojom plaćate. Air Serbia nudi mogućnost plaćanja Visa karticom i Mastercardom. Treba da imate u vidu da ne možete plaćati svakom vrstom Vise. Recimo Visa electron koja je povezana sa vašim tekućim računom se ne može koristiti za plaćanje (barem ukoliko ste iz BiH). Ja sam u svojoj banci podnio zahthjev za tzv. Visa prepaid karticu koja se koristi isključivo za elektronsko plaćanje. Karakteristika ove kartice je što se na nju uplaćuje određen iznos novca kojim plaćate kupovine preko interneta i ona se ne može dopunjavati. Stoga je važno da u startu uplatite dovoljan iznos novca kako biste mogli izvršiti plaćanje. Ukoliko plaćate preko nekih drugih booking sajtova, onda treba da imate u vidu da za pojedine vrste kartica naplaćuju posebnu proviziju, tako da konačna cijena aviokarte zavisi i od sredstva plaćanja. 


Ako govorimo o kompaniji Air Serbia, u narednom koraku birate da li plaćate Visom ili Mastercardom i zatim kliknete na željenu opciju. 


Posljednja stvar je unos podataka sa kartice. U polje Card Number ukucavate šesnaest cifara sa prednje strane kartice, u polje Expiry Date mjesec i godinu isteka kartice, a u polje ispod ukucavate tzv. sigurnosni kod, odnosno posljednje tri cifre sa poleđine kartice. Nakon toga ćete kliknuti na "Pay". Sistem će obraditi transakciju, a vi ćete dobiti potvrdu da li je uplata izvršena uspješno ili ne. Ukoliko uplata nije prošla, pojaviće vam se natpis crvenim slovima koji vas upućuje na neuspjeh transakcije. Meni se lično desila ta situacija, te sam morao zvati call centar i telefonskim putem obaviti rezervaciju. Izdiktirao sam operateru podatke i broj kartice, nakon čega je rezervacija uspješno realizovana. Ako ste sve obavili kako treba, na mail adresu koju ste naveli prilikom rezervacije ćete dobiti kartu u elektronskom obliku, koju ćete potom odštampati. Air Serbia ima praksu telefonske potvrde rezervacije 48 h prije leta, tako da ne zaboravite i to obaviti. Nadam se da vam je ovo uputstvo bilo od koristi.


9 comments:

  1. Replies
    1. Razmišljao sam da li da napišem jedan ovakav post, jer će se onima koji imaju iskustvo sa online rezervacijama možda činiti banalan, ali rekoh nekome će sigurno i koristiti. :)

      Delete
    2. Uvek dobro dpdje. Sto kao uputstvo, sto kao podsetnik. Meni je Vas post skratio muke :) samo sam ga prosledila dvema drugaricama, sve je vrlo jasno napisano i nece vise biti pitanja "ej, kako bese ono...." zato, hvala jos jednom.

      Delete
  2. Super, stvarno korisno :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. Iako se možda na prvu čini kao bauk, riječ o zaista jednostavnoj proceduri i mnogo je praktičnije samostalno to obaviti nego ići u agenciju. :)

      Delete
  3. Puno hvala to je ono sto sam trazila! Puno hvala!

    ReplyDelete
  4. Preko kojeg sajta ste radili ovu rezervaciju kao na slikama? Nije air serbia

    ReplyDelete
    Replies
    1. U pitanju je Air Serbia, ali ovaj članak je star 7 godina, tako da se u međuvremenu i njihov sajt izmijenio dosta.

      Delete

Powered by Blogger.