Kako izgleda jedan dan u spa & wellness centru?

Februar definitivno nije jedan od mojih omiljenih mjeseci u godini. Nisam ljubitelj hladnoće i snijega, tako da su mi mogućnosti za putovanje dosta ograničene i najčešće sam prisiljen sjediti kod kuće i maštati o proljeću. Međutim, da to ne mora nužno biti tako pokazao je moj jednodnevni izlet u Teslić ovog vikenda. Još prije par godina sam slučajno naletio na web stranicu Banje Vrućice i moram priznati da me je ono što sam tamo vidio zainteresovalo da je posjetim. Nudili su različite wellness aranžmane, masaže, bazen i druge vidove rekreacije i odmora, što mi je u trenucima umora i stresa bilo prijeko potrebno. Ipak, dugo vremena mi se nije dalo da odem tamo, jer mi nije bilo usput ili bi mi iskrslo nešto preče.


Nedavno je konačno pala odluka da posjetim spomenutu banju i nisam dopustio da me u toj namjeri osujeti ni snijeg koji je posljednjih dana prijetio da ozbiljno zamete puteve. Ponovo sam posjetio web stranicu banje kako bih se detaljnije informisao o sadržajima i iskombinovao sebi neki aranžman. Da ovaj post ne bi izgledao kao reklama, neću pretjerano pisati o tome šta se tamo sve nudi, nego samo o svom iskustvu sa boravkom u banji. Odlučio sam se za saunu i bazen, te kontaktirao osoblje banje putem maila. Ispostavilo se da je neophodno rezervisati aranžman barem dan ranije ukoliko planirate ići radnim danom, odnosno dva do tri dana unaprijed ukoliko ste se odlučili za posjetu vikendom. Osoblje s kojim sam kontaktirao putem maila je ljubazno i ažurno odgovaralo na moje upite. Rezervisao sam orijental saunu, kardial saunu i korištenje bazena, a o svom iskustvu ću pisati u nastavku.

Stigavši na recepciju hotela Kardial u Banji Vrućici, upitao sam recepcionarku gdje se nalazi wellness centar, te me je ona uputila liftom dva nivoa niže od recepcije. Bacio sam pogled na pet okruglih satova iznad recepcije, od kojih je jedan pokazivao lokalno vrijeme, a preostala četiri vrijeme u Njujorku, Moskvi, Sidneju i Tokiju. Zanimljiva fora, iako ne od neke velike koristi za posjetioce. Stigao sam na recepciju wellness centra, koja je u tom momentu bila prazna i taman što sam krenuo da im zamjerim neozbiljnost, iz unutrašnje prostorije se pojavila jedna, a zatim i druga zaposlenica. 

Rekao sam im da imam rezervaciju i u najkraćem roku smo završili sve formalnosti, nakon čega su nam dale peškire i plahte i uputile u svlačionice rekavši da je orijental sauna spremna i da će nas odvesti kada se presvučemo. Svlačionice su uredne i sastoje se od ormarića sa ključem u koje možete odložiti svoje stvari. Pored njih, tu su i wc, kao i nekoliko tuš kabina u kojima se možete istuširati uz dovoljno privatnosti jer se možete zatvoriti i zaključati. 

Kada smo bili spremni, radnica nas je odvela do prostorije u kojoj se nalaze jacuzzi kada i ležaljke, dok se u nastavku nalazi sauna i tuš kabine. Orijental sauna je ustvari parno kupatilo, sa zidovima i klupama urađenim u mozaiku od keramičkih pločica, sa imitacijom zvjezdanog neba koje mijenja boje. Nije bilo svrhe da je fotografišem zbog mraka i velike količine pare.

Ovo mi je bio prvi put da ulazim u saunu ovog tipa i trebalo mi je malo vremena da se naviknem na toliku količinu pare i toplote (iako često i prilikom običnog kupanja napravim sličan ambijent). Prostorija je mala i mračna, tako da je najbolje smjestiti se na klupu i prepustiti se doživljaju koji je negdje na pola puta između užitka i čistog mazohizma. Boravak u sauni sam prekidao izležavanjem u jacuzziju. Pozitivno me je iznenadio bokal sa vodom i limunom koji je bio uključen u cijenu i zaista pravo osvježenje. Mali znak pažnje, ali svakako veliki plus pogotovo kada nešto ne očekuješ. Naročito mi se dopalo što smo bili jedini gosti saune, pa smo imali svoj prostor za odmor.

Nakon isteka 120 minuta, koliko je trajao aranžman u orijental sauni, prešli smo u zonu tzv. kardial saune, koja uključuje infracrvenu saunu i finsku saunu. Infracrvena sauna me je posebno zanimala zbog svog efekta da stvara toplotu sličnu sunčevim zrakama i dubinskog prodiranja u masne naslage, kojih doduše i nemam nešto. 

Međutim, unutra jedva da je bilo toplo, a neki grijači bi se upalili na par sekundi, a potom ugasili, dok drugi uopšte nisu reagovali. Budući da nemam iskustva sa tom saunom, nisam bio siguran da li to treba da bude tako, ali nešto mi je govorilo da nije u redu. Požalili smo se radnici na recepciji, ali ona je rekla da je sauna uključena. Ne znam zašto nismo insistirali da dođe i pogleda na licu mjesta.

Prešli smo u finsku saunu, gdje je sve bilo na nivou. Doduše, jedan od naših izlazaka je iskoristila grupica potpuno nagih staraca koji su ušli unutra da se pare, što nije bio baš najljepši prizor, ali Bože moj. I u ovoj sauni smo dobili bokal sa vodom i limunom (ne bih to baš nazvao limunadom, ali je svejedno jako osvježavajuće), a kada smo ga iskapili, donijeli su nam još jedan.



Nakon uživanja u finskoj sauni, odlučili smo se okupati i u bazenu, koji se nalazi sa druge strane svlačionice. Bazen je kružnog oblika i nije pretjerano veliki, pa neko aktivnije plivanje možete zaboraviti, ali je svakako prijatan za relaksaciju. U sklopu bazena se nalaze i dva mini bazena u kojima se povremeno pale mjehurići. Naročit je ugođaj kada se kupate, a kroz prozore imate pogled na snijegom prekrivene jelke i okolni krajolik.

U prostoriji pored bazena se nalazi tzv. rimska sauna, sa toplim keramičkim ležaljkama, u kojoj se širi miris ljekovitog bilja. Dvoumio sam se da li da rezervišem nju umjesto neke od one dvije saune, ali je izbor ipak pao na orijental i kardial. Ipak, nisam mogao odoljeti, a da ne zavirim unutra i vidim da li se isplati rezervisati je za neki drugi put. Ostao sam pomalo razočaran jer prostorija i ležaljke nisu bile tople, a i miris bilja je bio jedva osjetan. Unutra je bilo par ljudi, ali nisam siguran da li se radilo samo o znatiželjnicima poput mene ili nekome ko je uplatio tu saunu. Sada kad razmislim, lako je moguće da u tom momentu uopšte nije bila u funkciji.

Krajnji utisak o boravku u ovoj banji je pozitivan i vrlo je vjerovatno da ću ponovo otići, s tim što bih naredni put probao i nešto iz ponude masaža. Da li ste Vi nekada bili u spa centru i šta Vam se od sadržaja najviše dopalo?

3 comments:

  1. Zaista prekrasno uređenje! Jako bih volela posetiti ovaj spa centar. Koje su cene po danu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na njihovoj stranici imate cjenovnik svih usluga, pa možete pogledati sve što Vas zanima. :) Evo Vam link stranice: http://www.banja-vrucica.com/uzivajte/cjenovnik/

      Delete
  2. Day spas offer a flexible and simple manner to enjoy the benefits of a spa health and fitness for the individual with not a lot of time to spare. They offer the perfect break from the trials and tribulations of everyday life. Inflatable Backyard pools

    ReplyDelete

Powered by Blogger.