Malta, biser Sredozemlja - detaljan vodič

Opšte informacije

Glavni grad: Valletta (Valeta)
Službeni jezik: malteški i engleski
Valuta: euro

Malta je mala ostrvska država u Sredozemnom moru, koja geografski pripada Evropi. Sastoji se od većeg broja ostrva od kojih su samo tri dovoljno velika da bismo ih spomenuli. Najveće i najurbanizovanije ostrvo je Malta, po kojem država i nosi ime, zatim Gozo, drugo po veličini i Comino, koje nije naseljeno, ali je poznato po uvali koja je popularna pod nazivom „Plava laguna“.
Malta je članica Evropske Unije i jedna od najgušće naseljenih zemalja svijeta. Zbog svog geografskog položaja, kroz istoriju je bila predmet okupacije različitih naroda, što je ostavilo dubok trag na kulturno-istorijsko naslijeđe države. To je dovelo i do nastanka malteškog jezika, u kome se može osjetiti uticaj arapskog i italijanskog jezika.

Panorama Vallette

Zašto posjetiti Maltu?

Odgovor na ovo pitanje je veoma jednostavan. Maltu treba posjetiti zato što nigdje na tako malom prostoru nećete dobiti više nego ovdje. Malta je idealna destinacija jer ima more, dobre plaže, bogato kulturno naslijeđe i arhitekturu koja će vas oduševiti, veliki izbor različitih restorana (od svjetski poznatih lanaca brze ishrane, restorana sa italijanskom, azijskom ili turskom hranom, pa do odličnih slastičarni) i lokala za noćni provod. Sve je relativno blizu, nivo bezbjednosti izuzetno visok, a saobraćajna mreža izvanredno organizovana tako da bez problema možete stići sa jednog kraja ostrva na drugi.

Kako stići na Maltu?

Na Maltu se stiže avionom, osim ako niste dio neke ture koja kruzerom obilazi Sredozemlje. Nažalost, redovnih linija iz Beograda, Sarajeva i Zagreba za Maltu nema, nego se obično leti u neku drugu evropsku metropolu (Budimpešta, Beč, Rim i sl.) gdje se presjeda za Maltu. Tokom ljetnih mjeseci postoji direktan čarter let iz Beograda za Maltu; ne znam kakva je situacija što se Zagreba i Sarajeva tiče. Od juna 2014. je uveden direktan let Beograd - Malta tokom ljetne sezone, tako da možete koristiti i tu opciju, koju ja nisam imao na raspolaganju kada sam išao. Let na relaciji Beograd - Malta traje oko 2 h.

Koliko dugo ostati na Malti?

Na ovo pitanje nije lako dati pravi odgovor, ali da bi se kompletna država obišla bez velike žurbe, potrebno je minimalno 10-15 dana. Nažalost, aranžmani naših agencija obično uključuju sedam noćenja i standardnu „krađu“ jednog dana budući da je let iz Beograda za Maltu u kasnim večernjim satima. Ja sam za 7 provedenih dana tamo uspio vidjeti većinu toga, ali mi je tempo bio izuzetno naporan i ne bih preporučio nikome.  U vrijeme kada sam ja išao postojala je varijanta da rezervišete dupli aranžman, tj. 2 puta po 7 dana, ali u tom slučaju ste i dalje plaćali duplu avionsku kartu (eventualno bi vam izbili jednu taksu) što je krajnje neisplativo. Dakle, ukoliko želite duže ostati najbolja varijanta je da pokušate uloviti neki low-cost let preko drugih gradova u Evropi ili da koristite direktan let Beograd - Malta koji je od juna 2014.  dostupan za vrijeme ljetne sezone.

Gdje odsjesti na Malti?

Odgovor na ovo pitanje zavisi prevashodno od motiva koji vas dovode na Maltu. Na raspolaganju su vam najčešće sljedeće opcije: Sliema, St Julian's, Mellieha i Buggiba. Većina hotela je skoncentrisana u ovim mjestima, a koje od njih ćete odabrati zavisi od rasporeda vaših dnevnih aktivnosti. Već sam naglasio da je ostrvo Malta toliko urbanizovano da su pojedina naselja (gradovi) doslovno spojena, tako da ne možete precizno ocijeniti gdje jedno završava, a drugo počinje. Takav slučaj je sa Sliemom i St Julian'som koji se geografski nalaze na sredini sjeverne obale ostrva. Prednost ova dva mjesta leži u tome što vam je na raspolaganju obilje restorana, prodavnica i kafića, što je naročito zgodno za one koji naveče izlaze jer se ne moraju gnjaviti sa prevozom. 

Sliema i St Julian's su dobra polazna stanica za obilazak ostalih dijelova ostrva zbog svoje geografske pozicije. Mana im je ta što nijedan od hotela nema svoju plažu, jer je umjesto tipičnih plaža kupačima na raspolaganju samo stjenovita obala. No, nemojte da vas to brine jer postoji dobro organizovan i povoljan prevoz do svih plaža na ostrvu. Vožnja gradskim prevozom je prijatna, o čemu će biti više riječi u nastavku posta. Što se tiče Melliehe i Buggibe, pojedini hoteli imaju vlastite plaže, a znatno bliže su i neke od najboljih ostrvskih plaža, naročito u slučaju Melliehe. Međutim, dostupnost nekih drugih sadržaja je znatno lošija nego kod St Julian'sa i Slieme. Ja sam imao dilemu da li je bolje imati u blizini plažu ili grad i na kraju sam shvatio da je ovo drugo ipak bolja opcija. Razlog tome leži u činjenici što su dnevne vozne linije daleko češće nego noćne, i praktičnije je ganjati prevoz za plažu, nego naveče povratnu liniju iz grada u hotel. Tako da, moja preporuka su definitivno Sliema i St Julian's. Ja sam odsjeo u hotelu Park u Sliemi i bio sam sasvim zadovoljan onime što sam dobio za tu cijenu.

Šta jesti i piti na Malti?

Na Malti se ne morate brinuti da ćete ostati gladni, jer ima ponešto za svakoga. Hoteli uglavnom nude noćenje s doručkom, uz mogućnost doplate za polupansion. Doručak je tipičan švedski sto, a izbor hrane u hotelu Park nije bio naročito sjajan, ali moglo se ponešto i probrati. Polupansion nisam doplaćivao jer se nisam htio vezati za hotel budući da sam svaki dan bio na drugom kraju ostrva i ne bih mogao stići na večeru. Moram priznati da sam čak pomalo i skeptičan prema obrocima u srednje kategorisanim hotelima, pa sam i s tog aspekta htio da se poštedim potencijalnih neprijatnosti. 

Mogućnost objedovanja u Sliemi i St Julian'su je izrazito široka, počevši od uličnih prikolica u kojima se prodaje hot dog, preko Mc Donald'sa, pa do različitih restorana specijalizovanih za pojedine svjetske kuhinje. Ko ide na provjereno, na raspolaganju su mu Mc Donald's, KFC i Pizza Hut. Ja sam se okušao i u par italijanskih restorana, od kojih bih istakao „Basilico“ u Sliemi i njega ne preporučujem jer sam umjesto očekivane pizze sa morskim plodovima dobio neko čudo sa četiri nejestive kozice i doslovno brdom rikole odozgo. Bilo mi je smiješno sklanjati svu tu travu s pizze. Drugi restoran je „Trattoria Cardini“, takođe italijanski restoran u Sliemi, u neposrednoj blizini hotela Park. Ovo je već bila druga priča. Restoran je uredan, lijepo sređen i ima najbolju pizzu s morskim plodovima koju sam ikada jeo.

Što se tiče cijena u prodavnicama i restoranima, situacija je sljedeća. Voda od pola litre u prodavnici je 0,75 centi (voda iz vodovoda nije za piće), gazirana pića od pola litre 1 do 1,4 eur, pizza u restoranima: 5,5 eura margarita pa do 13 eura za ove ekskluzivnije, Mc Donald's je standardno skup, cijene jela od govedine i svinjetine su čini mi se u rasponu od 15 do 20 eura, paste oko 8 eura, cijena sladoleda se ne sjećam tačno, ali nisu jeftini.

Moram priznati da sam malo ostao razočaran ponudom hrane u marketima. Nemaju tipične lance supermarketa kao što je to slučaj kod nas, nego su uglavnom kombinacije marketa i suvenirnica u vlasništvu lokalaca. Dosta stvari koje smo navikli da jedemo kod nas ne možete kupiti kod njih. S druge strane ne postoji ništa čime sam ostao oduševljen, a da se ne može kupiti kod nas. Interesantan podatak je da postoji Fanta koja se pravi isključivo za tržište Malte i Sicilije. Zove se Fanta Amara i crne je boje, te ima ukus poput gaziranog čaja od žalfije. Pravi se od posebne vrste citrusa koja je karakteristična za to podneblje i nisam siguran da bi naišla na oduševljenje šire publike.

Šta vidjeti na Malti?

Na ovo pitanje nije jednostavno dati sažet odgovor. Malta nudi bezbroj mogućnosti, tako da će se naći ponešto za turiste svih profila. Ukoliko ste odabrali Maltu kao destinaciju za ljetovanje, preporučujem da obiđete neke od najpoznatijih malteških plaža kao što su Golden bay, Mellieha bay, Ramla bay i Comino blue lagoon, ali ćemo se time detaljnije baviti u posebnom postu, gdje ću vam objasniti gdje se nalaze i šta su prednosti i nedostaci svake od njih.
Zanimljiva mapa Malte sa obilježenim znamenitostima
Što se tiče ostalih znamenitosti, počećemo od ostrva Malta. Izuzetno urbanizovano, ovo ostrvo je bogato karakterističnom arhitekturom i kulturnim naslijeđem. Maltežani su uglavnom svi katolici, a na Malti i Gozu ima preko 360 crkava, od kojih neke izgledaju krajnje impozantno. Najfascinantnija od njih, po mom mišljenju, je „Rotunda of St Marija Assunta“ u Mosti, sagrađena u 19. vijeku po uzoru na rimski Panteon. Osim po svojoj neobičnoj arhitetkuri, poznata je po tome što je toku II svjetskog rata pogođena 200 kg teškom granatom koja je propala kroz njen krov, ali nije eksplodirala. Replika granate se još uvijek čuva u crkvi. Mosta je naselje u središtu ostrva, i kroz njega prolaze autobusi koji voze na Golden bay, najpoznatiju i najveću ostrvsku plažu. Jedna od stanica je upravo ispred same crkve, tako da je ni u kom slučaju nećete promašiti. Ukoliko imate želju obići unutrašnjost ove crkve, morate voditi računa jer ima precizno utvrđenu satnicu posjeta za turiste.


 Od ostalih crkava na ostrvu Malta, svakako su vrijedne obilaska i „Parish Church of Birth of our Lady“ u Melliehi, „The Parish Church of Christ the King“ u Paoli, „St Paul's Cathedral“ u Mdini i „Church of Our Lady of Mount Carmel“ u Sliemi. Interesantno je da na Malti postoji samo jedna džamija i nalazi se u Paoli.



Jedna od lokacija koju obavezno morate posjetiti jeste i glavni grad Valletta. Valletta se nadovezuje na Sliemu, a stari dio grada je opasan visokim zidinama u čijem središtu dominira kupola crkve „Carmelite Church“, na koju se pruža fantastičan pogled iz Slieme. Jedna od anegdota sa mog putovanja je ta da kada sam došao u Vallettu, nikako nisam mogao da pronađem ovu crkvu, iako je toliko velika da se vidi iz svih okolnih mjesta. Na kraju se ispostavilo da sam, tražeći je, cijelo vrijeme obilazio oko nje. Naime, crkva je smještena unutar zidina, u uskim uličicama, tako da kada stanete pred nju i pogledate ka nebu, ne možete vidjeti kupolu jer je toliko visoka da se gubi iz vida. Šetnja uskim uličicama Vallette je poseban doživljaj, naročito u vrijeme održavanja lokalnih vjerskih festivala. Od ostalih atrakcija u Valletti preporučujem glavno šetalište sa velikim brojem prodavnica, Floriana gate, Tritonovu fontanu i crkvu „St Publius Parish Church“.



Od ostalih atrakcija na ostrvu Malta, preporučujem posjetu Popajevom selu koje je smješteno na sjeveru ostrva, blizu trajektne luke za Gozo. Takođe posjetite i stari grad Mdinu i Rabat koji se nalazi u njenoj blizini. Možete posjetiti i „Hypogeum of Paola“, praistorijsko nalazište na području današnjeg naselja Paola.



Ostrvo Gozo je drugo po veličini ostrvo u državi Malta. Za razliku od ostrva Malta, Gozo je manje urbanizovan i u većoj mjeri je sačuvao starinski duh. Kažu da između stanovnika Goza i Malte postoji blaga tenzija, jer se ovi sa Goza smatraju autohtonim Maltežanima. Gozo takođe ima veliki broj crkava od kojih su najimpresivnije „St John the Baptist Church“ u Ševkiji (Xewkija), „Basilica of the Blessed Virgin“ u Ta Pinu, i „Our Lady of Loretu“ u Ghajnsielemu. Na ostrvu Gozo se nalazi i čuvena Ramla bay, plaža sa crvenkastim pijeskom.




Na kraju bih još spomenuo i ostrvo Comino, treće po veličini. Ovo ostrvo nije naseljeno, a glavna atrakcija je čuvena Plava laguna, najljepše mjesto za kupanje na čitavoj Malti. Za više informacija o plažama kliknite ovdje.


Kako stići od jednog odredišta do drugog?

Transport na Malti je odlično organizovan. Ranije su imali karakteristične žute autobuse, a nedavno su ih zamijenili novim, zelenim. Prije nego što sam otišao na Maltu, čitao sam da se dosta turista žali na klimatizaciju u autobusima, ali i to je individualno i zavisi od preferencija vozača. Obično je u manjim autobusima bolje klimatizovano, a u onima sa harmonikom zna da bude jako toplo. Autobuska karta za sedam dana košta 12 eura po osobi, dnevna je 2,6 eura, a dvočasovna 2,2 eura. Autobuske karte kupljene na Malti, ne važe na Gozu, tako da ćete ako planirate izlet tamo morati da kupite dnevnu kartu. Ove cijene su u međuvremenu promijenjene, tako da se obavezno informišite o novim tarifama ovdje

Na svakoj stanici piše koji brojevi autobusa voze, i jako je bitno da obratite pažnju da li čekate bus sa prave strane ceste budući da se kod njih vozi lijevom stranom. Mi smo u agenciji dobili karte sa autobuskim linijama, što nam je uveliko olakšalo snalaženje. Mada, vidio sam iste karte i kod dosta stranih turista. Snalaženje u prevozu nije teško, a pošto je Malta mala država, nije tragedija čak i ako uđete u pogrešan autobus. Uostalom, uvijek možete pitati vozača na ulazu da li je to pravi bus, susretljivi su. Jedina zamjerka je ta što ne staju uvijek na stanici, iako vide da na njoj ima putnika, pa je stoga poželjno da im mašete da bi se zaustavili (mada ni to nije 100% garancija). 

Pri izlasku iz busa, poželjno je da malo prije stanice na kojoj izlazite, pozvonite na crveno dugme koje se nalazi na skoro svakoj šipci u autobusu. Autobusi obično saobraćaju na svakih pola do sat i po, zavisi od toga na koju lokaciju voze i koje je doba dana. Za noćnu vožnju se kupuju posebne karte, a dnevna vožnja se računa do 23h. Što se tiče transporta za Gozo, sa Malte vozi trajekt iz Cirkewwe. Kada idete na Gozo ne plaćate kartu za trajekt, nego je kupujete u povratku sa Goza u trajektnoj luci i košta 4,95 eura. Do Comina se stiže gliserom iz trajektne luke u Crikewwi, gdje vam preporučujem da odete ujutro kako biste mogli iskoristiti cijeli dan, budući da se gliseri i brodovi sa Comina vraćaju na Maltu oko 18 ili 19h. Cijena prevoza do Comina košta oko 10 eura po osobi, a osim transporta do tamo dobijate i jako interesantan obilazak obale brodićem.

Gdje kupovati na Malti?

Što se tiče kupovine, na Malti ima solidan izbor svega, od suvenira pa do odjeće. Suvenirnice su na svakom koraku, a cijene i ponuda su relativno ujednačeni. Najveći izbor butika imate u centru Vallette, ali se i u Sliemi i St Juliansu može naći ponešto. Nisam bio baš pretjerano zadovoljan izborom hrane u marketima. Cijene suvenira su otprilike sljedeće: razglednice od 20-40 centi, keramička zvonca od 2,5-4 eura, šolje 3,5-7 eura, magneti se na nekim mjestima mogu kupiti po cijeni od 5 eura za 3 komada i sl. 


Preuzimanje tekstova i slika sa bloga je zabranjeno bez dozvole autora.

Napomena: Informacije o cijenama pojedinih proizvoda, usluga i ulaznica uzmite sa rezervom jer su sklone promjenama.

Novi vodič, sa svježijim informacijama pogledajte ovdje.

1 comment:

  1. Gozo spada u obavezne izlete kad god da idete, i sa razlogom. Odusevi se ko god poseti

    ReplyDelete

Powered by Blogger.