10 fantastičnih knjiga za ljetne praznike

July 21, 2014
Ljeto je godišnje doba kada nam je svima neophodan odmor, bez obzira da li išli na more, planinu ili ljenčarili u udobnosti svoga doma. Istovremeno, to je prilika da uz dobru knjigu zaboravite svakodnevne probleme i utonete u jedan potpuno drugačiji svijet. Odabrali smo deset naslova različitih žanrova, od kojih će vas nekoliko sigurno zaintrigirati i koje ćete poželjeti da pročitate. Ujedno vam pružamo priliku da osvojite fenomenalan roman "Krv i čokolada", autorice Anette Curtis Klaus. Za više informacija, posjetite našu facebook stranicu Putovanja za svakoga.

Prohujalo s vihorom 
Margaret Mitchell


Scarlett O’Hara uživa u bezbrižnom mladenaštvu na Tari, porodičnoj plantaži pamuka. Toj svojeglavoj ljepotici zelenih očiju zabavno je preotimati udvarače drugim djevojkama i šarmirati gospodu, a ljubavni jadi koje time izaziva najmanja su joj briga. Ona je sebi namijenila naočitog Ashleya Wilkesa, i kao i uvijek, sigurna je u svoj uspjeh. Ali Ashley je zaručen za svoju rođakinju Melanie, i Scarlettin svijet se okreće naglavce. Epski roman Margaret Mitchell o ljubavi i ratu  bio nadahnuće za jedan od najviše slavljenih filmova svih vremena. O američkom građanskom ratu i njegovim posljedicama napisani su mnogi romani. Ali nijedan od njih ne odvodi nas u goruća polja i gradove američkog Juga na način kako to čini Prohujalo s vihorom, kreacijom opčinjujućih prizora i uzbudljivih likova, tako živih da im cijeloga života pamtimo riječi i osjećamo njihove strahove i čežnje. U dva glavna lika, samosvojnoj i neodoljivoj Scarlett i putenom i prezrenom Rhettu, Margaret Mitchell sažela je bezvremensku priču o opstanku u najtežim uslovima i stvorila dvoje najčuvenijih ljubavnika nakon Shakespeareovih Romea i Julije.



Šapat orijenta
Sara Sheridan


Kako bi prikrio skandal u porodici, Robert Fortune odvodi sestru svoje supruge, Mary, na putovanje u Kinu gdje ga očekuje botanička ekspedicija, ali i tajni zadatak jer istovremeno radi kao špijun za Istočnoindijsku kompaniju. Pokušavajući se vratiti u Englesku svome vanbračnom sinu, Marry počinje otkrivati slobodu koju joj pruža anonimnost. Njihovo putovanje postaje sve opasnije, no neprestana napetost i teškoće s kojima se susreću mijenjaju odnos između Roberta i Mary, iz mržnje u nešto potpuno drugačije. Ovo je priča o snažnoj ženi odlučnoj da se probije u muškom svijetu, i o muškarcu koji ne preza ni od čega da bi postigao ono što želi. Istovremeno, čitalac je u prilici da upozna i doživi Kinu tog vremena, kao nikada do sada. Tokom čitanja, imaćete dojam da ste se uputili skupa sa Robertom i Mary na ovo uzbudljivo putovanje koje će vam držati pažnju do posljednje stranice.



Krv i čokolada
Anette Curtis Klause


Možeš li me voljeti onakvu kakva stvarno jesam? Za šesnaestogodišnju Vivian to pitanje nije igra, jer ta lijepa i hrabra djevojka u sebi krije tajnu: noću se pretvara u vukodlaka. Ona voli to što jest i svoje mjesto u čoporu, no kad njezin otac pogine, čopor ostaje bez vođe i počinju međusobne borbe. Za petama joj je neprestano i grupa mladih vukodlaka te Vivian traži utjehu u svojoj ljudskoj strani. Jednoga dana u školi pronađe pjesmu o vukovima. Duboko potresena ljepotom riječi, Vivian otkrije da je autor stihova Aiden, njen kolega iz škole. Njih se dvoje zaljube, no hoće li Aiden uspjeti prevladati strah i hoće li čopor pronaći novog vođu prije nego što bude prekasno? Roman je poslužio kao predložak za istoimeni film, iako postoje značajne razlike u fabuli, pa i samom završetku.





Sobaričina kći
Barbara Mutch


Godine 1919. Cathleen Harrington napušta Irsku i odlazi u Južnu Afriku kako bi se udala za zaručnika kojega nije vidjela već pet godina. Usamljena u nesmiljenu krajoliku utjehu nalazi u prijateljstvu s Adom, sobaricom svoje kćeri. Nakon što bude osramoćena Ada bježi od kuće budući da čeka dijete miješane rase. Cathleen i dalje vjeruje u Adu, pa će, tražeći je, riskirati život suprotstavljajući se represiji aparthejda. Sobaričina kći snažan je roman o teškim životnim putevima dviju jedinstvenih žena na pozadini čarobne, ali podijeljene zemlje.









Urota Maja
Graham Brown


Vladina operativka Danielle vodi ekspediciju u najdublje dijelove Amazonije u potrazi za legendarnim gradom Maja. Uz pomoć poznatoga profesora i pod zaštitom plaćenika, članovi njenog tima putuju u najzabačenije zakutke prašume nesvjesni da su zamjena za skupinu koja je nestala prije nekoliko sedmica, i da ono što traže nije običan predmet, već revolucionarno otkriće koje bi moglo promijeniti svijet. Skupina očajnički traži vezu između smrtonosne istinitosti majanske legende, nomadskog plemena koje ih progoni i zastrašujuće tajne zakopane ispod drevnih ruševina, dok ih iz sjene prati nevidljivi neprijatelj. Neodoljiv triler koji nećete htjeti ispustiti iz ruku…







Hotel Marigold
Deborah Moggach


Kad Ravi Kapoor, poslom preopterećeni londonski doktor, dosegne kritičnu tačku zbog svog svojeglavog punca, on upita suprugu: „Zar ga ne možemo nekamo otpremiti? Nekamo daleko, daleko.“ Njegove molitve su uslišane nakon što njegov preduzetni rođak otvori dom za penzionere u Indiji u želji da u Bangaloreu nanovo stvori otmjeni izgubljeni kutak Engleske. Obećanja o ugodnom životu za nisku cijenu privuku sedmero penzionera, no oni pri dolasku obeshrabreno otkrivaju da je došlo do zastoja u obnovi nekoć otmjenog hotela i da neke pogodnosti poput vode i struje nisu stalno dostupni. No manjak luksuza u njihovim novim životima nadoknadit će mnoštvo pustolovina, zapanjujuća ljepota i neočekivane simpatije. Prema knjizi These Foolish Things snimljen je film Hotel Marigold s Judi Dench, Maggie Smith, Tomom Wilkinsonom, Billyjem Nighyjem i Dev Patel u glavnim ulogama.



Nefertiti
Michelle Moran


Nefertiti je bila legendarna egipatska kraljica, čuvena po izvanrednoj ljepoti. U ovom je romanu viđena očima svoje sestre koja opisuje njen život ispunjen slavom, ambicijom i političkim spletkama. U osjetljivoj dobi od petnaest godina, Nefertiti se udala za Ekhnatona, egipatskog prijestolonasljednika. Njeni su se snovi ostvarili, postala je slavna i stekla neograničenu moć. Bila ljubimica naroda i najbliža savjetnica svoga supruga. Nakon što je Ekhnaton prekinuo s hiljadugodišnjom vjerskom tradicijom i okrenuo se novom bogu Atonu, navukao je na sebe gnjev sveštenstva i vojske. Egipat su razdirale unutrašnje podjele i ratne prijetnje. Vođen bolesnom faraonovom političkom ambicijom, Egipat se našao pred propašću.

Michelle Moran napisala je sjajnu priču utemeljenu na istorijskim činjenicama tako da pred našim očima uskrsava drevna prošlost.



Krila anđela
Cynthia Hand


Clara Gardner saznala je da ima anđeoske krvi, zbog čega je pametnija, brža i jača od ljudi. Njezino božansko poslanje i vizije koje ima odvode je na drugi kraj države, u novu školu i novu okolinu.

Nakon što upozna Christiana, dečka iz svoje vizije, čini se da joj je sve jasno i da će ostvariti svoju zadaću. No, istovremeno susreće i Tuckera koji privlači njenu ljudsku stranu. Cijeli Clarin svijet se otvara i donosi opasnosti koje ju tjeraju da bira između dobra i zla, iskrenosti i prevare, ljubavi i dužnosti. Kada napokon bukne vatra koju je predvidjela, hoće li se Clara moći suočiti sa svojom sudbinom? Hoće li slijediti pravila ili vlastito srce? Dirljiva priča o ljubavi i sudbini koja će vam oduzeti dah i ukrasti srce. Roman Krila anđela ima i svoj nastavak pod nazivom Sjena anđela, koji će vam omogućiti da duže uživate u društvu šarmantnih tinejdžera.




Ljeto i grad
Candace Bushnell


Carrie, Samantha i Miranda vode vas na divlje i nezaboravno putovanje New Yorkom 80-ih.

Ljeto u New Yorku je čarobno i Carrie je potpuno opčinjena svime – ekstravagantnim susjedima, vintage buticima, ludim tulumima i očaravajućim muškarcem koji ju je oborio s nogu. Najbolje od svega, upisala se na prestižni tečaj pisanja i napravila prve korake prema ostvarenju svoga sna.

Ljeto i grad je neodoljivi nastavak Dnevnika Carrie Bradshaw, koji nam otkriva kako je Carrie upoznala Samanthu i Mirandu, te kako se iz provincijskog Vrapčića, kako ju je prozvala Samantha Jones, preobrazila u ikonu New Yorka, neponovljivu Carrie Bradshaw.






Vrata suza
Abraham Verghese 


Marion i Shiva Stone, blizanci su iz tajne veze između indijske opatice i engleskog kirurga, rođeni u misionarskoj bolnici u Etiopiji pedesetih godina prošlog stoljeća. Čvrsto povezani, a ipak različitih karaktera, rastu u zemlji koja se nalazi pred revolucijom, sve dok ih izdaja ne razdvoji. Godinama kasnije sudbina ih ponovo spaja na rubu života.

Egzotična saga i briljantna studija o ljudskim odnosima, ispunjena mističnim scenama i sjajnim likovima, koja se proteže preko pet desetljeća i tri kontinenta – kroz Indiju, Jemen, Etiopiju i Bronx, nadići će sva vaša očekivanja i prenijeti vas na jedno zaboravljeno mjesto, kulturu i povijest.





 

1 comment:

  1. Slažem se, fantastična je knjiga, naročito za ljubitelje Egipta i njihove istorije. Ne znam da li si čitala knjigu "Heretička kraljica", pošto je to svojevrstan nastavak knjige Nefertiti.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.